09/03/1628, 3

 
English | Nederlands

09/03/1628, 3

3 HHM lezen de propositie1 van de RvS d.d. 28 feb. op de resolutie van 25 feb. over het onderhoud van de compagnieën van Rouillac en Monschau en de verhoging van de soldij van de compagnie van ritmeester Eeckeren.
In de petitie van de prins van Oranje, Ernst Casimir en de RvS van okt. 1627 en de generale propositie van nov. 1627 is HHM verzocht de toentertijd buiten de repartitie gebleven twaalf compagnieën ruiters en achttien compagnieën knechten op de repartitie aan te houden. De verlenging van de ruitercompagnieën kurassiers van Rouillac en Monschau werd nog in overweging genomen. Sindsdien bereidt de vijand zich echter aan alle kanten voor om met een grote legermacht de Republiek aan te vallen, zodat in de huidige situatie eerder uitbreiding dan vermindering van krijgsvolk is vereist. Daarom is verlenging van de dienst van de genoemde ruitercompagnieën en de omzetting van de compagnie haakbussiers van ritmeester Eeckeren in kurassiers noodzakelijk geworden. De soldij van de twee ruitercompagnieën en de omzetting van de derde bedragen jaarlijks 84.307 pond 6 st. 1 d. en voor de lopende maand 7.025 gld. 10 st. 6 1/8 d.
Z.Exc., Ernst Casimir en de RvS dringen aan op een spoedige betaling van deze bedragen. Zij verzoeken HHM en de afzonderlijke provincies ernstig met de verlenging en omzetting in te stemmen. Bovendien moeten zij regelen dat ieders quote in dit bedrag boven de betaling van de twaalf ruitercompagnieën en achttien compagnieën knechten elke maand stipt op het kantoor van de ontvanger-generaal wordt betaald op een correcte decharge. Om verwarring te voorkomen moeten zij alle consenten aan de RvS sturen.
HHM zullen de provincies aanschrijven hun quoten voor het onderhoud van de twee compagnieën regelmatig op te brengen en aan ontvanger-generaal Doublet te doen toekomen. De omzetting van de compagnie van ritmeester Eeckeren zullen HHM in deze brieven niet noemen. De RvS zal de Staten van Groningen verzoeken deze omzetting in mindering van hun ordinaris en extraordinaris consenten te betalen op een door hem verstrekte akte.

1 De propositie is geïnsereerd in S.G. 3187. De insertie wordt niet genoemd in S.G. 53.