19/08/1628, 1

 
English | Nederlands

19/08/1628, 1

1 HHM lezen de memorie van commissaris Hoogenhouck. Op 12 aug. waren er 3.883 soldaten in Glückstadt. Conform zijn instructie heeft Hoogenhouck hun tot en met 4 aug. elke acht dagen een weekgeld betaald van het aan hem meegegeven geld. Daarnaast heeft Hoogenhouck op krediet 3.800 rijksdaalder opgenomen, waarvan hij op 12 aug. het laatste weekgeld aan de soldaten heeft betaald opdat de door de stipte wekelijkse betaling veroorzaakte goede orde en discipline niet tenietgedaan zou worden. Ook meent Hoogenhouck dat men stipt moet blijven betalen omdat er anders grote onrust onder de soldaten ontstaat. Verder is de gouverneur van Glückstadt verschillende keren gewaarschuwd dat de keizerlijken met hulp van binnenuit en op andere manieren de stad zouden proberen te overmeesteren, waardoor onrust onder de soldaten temeer dient te worden voorkomen. De gouverneur van Krempe heeft verklaard dat er in Krempe vanaf 25 juli gerekend voor nog geen drie maanden proviand aanwezig is. Ook moet men in acht nemen dat de vijand weinig kans heeft zijn arsenaal op te slaan. Bovendien heeft de vijand nog minder gelegenheid er met een geheel leger te overwinteren, aangezien men slechts op de dijken kan inkwartieren indien Krempe het deze zomer uithoudt of ondersteuning krijgt. Indien kan worden geregeld dat de keizerlijken geen toevoer per schip ontvangen maar alles met wagens moeten vervoeren, dan zullen beide steden weinig moeilijkheden krijgen. Dit is mogelijk wanneer de magistraat van Hamburg de koning van Denemarken zijn gang laat gaan met de vijand, aangezien diens oorlogsschepen bij machte zijn die van de keizerlijken van de Elbe af te houden. De keizerlijke schepen worden echter gesteund door Hamburgse oorlogsschepen.
HHM geven de memorie aan de RvS om er na overleg met Z.Exc. over te adviseren. De heren van Holland vragen een kopie, die hun zal worden geleverd.
Ernst Casimir schrijft d.d. Leerort 3/13 aug. door de gouverneur van Glückstadt te zijn verzocht te bemiddelen opdat HHM steun voor Glückstadt geven.
HHM geven deze brief met de memorie van Hoogenhouck aan de RvS.