28/10/1628, 2

 
English | Nederlands

28/10/1628, 2

2 Mr. Willem Martini schrijft d.d. 's-Gravenhage 28 okt. vanwege zijn hoge leeftijd zijn functies als president en ordinaris raadsheer in de Raad van Brabant aan HHM over te dragen. Hij verzoekt niettemin de rest van zijn leven zijn gage en traktementen hiervoor te mogen ontvangen.
Vanwege Martini's lange staat van dienst stemmen HHM in met zijn verzoek.
De president en andere raden van Brabant schrijven d.d. 's-Gravenhage 27 okt. vanwege het vertrek van Martini drie personen te hebben genomineerd als ordinaris raadsheer, uit wie HHM een keuze kunnen maken: mr. Augustyn Baccart, mr. David de Ruiter en mr. Troijlus van Damme. Deze zijn bereid zonder gage te dienen totdat er een ordinaris plaats in de Raad beschikbaar is. Daarnaast verzoeken de raden om mr. Jacques van Aerssens als president aan te stellen in plaats van Martini.
HHM depĂȘcheren commissie in de gebruikelijke vorm voor de oudste raad Jacques van Aerssens als president. Hiervoor ontvangt hij echter geen gage of traktement zolang Martini nog leeft. HHM verkiezen Baccart en De Ruiter als ordinaris raadsheren. Voor hen wordt commissie in de gebruikelijke vorm gedepĂȘcheerd, maar zij krijgen de helft van de gage als er een tweede plaats en de gehele gage als er een derde plaats vrijkomt.