01/12/1628, 3

 
English | Nederlands

01/12/1628, 3

3 Van der Dusse rapporteert conform de resolutie van 28 nov. de Admiraliteit te Rotterdam te hebben bezocht. Aldaar heeft hij ten eerste het misnoegen van HHM kenbaar gemaakt dat twaalf onder leiding van dit College staande oorlogsschepen (waaronder kruisers) zijn aangekomen in het Goereese Gat en op de Maas, wat indruist tegen de regeling van de defensie ter zee. Ten tweede hield Van der Dusse dit College voor dat HHM graag zouden vernemen waarom de resoluties op hun advies over de oorlog te water, niet precies worden nagevolgd.
De Admiraliteit kon niet ontkennen dat meer dan twaalf van haar oorlogsschepen waren binnengelopen, bestaande uit drie schepen die bestemd waren voor de kust van Vlaanderen en vijf van het eskader van Lieffhebber. De andere waren konvooiers bestemd voor de bescherming van de grote visserij tijdens het afgelopen seizoen, waarvan het merendeel nu conform de staat van oorlog te water zal worden afgedankt. Verder liet de Admiraliteit weten dat de drie voornoemde schepen en het eskader kruisers de komende week weer zullen uitvaren. De orders op de defensie ter zee kunnen niet goed worden nagevolgd, tenzij de Admiraliteiten onderling overeenkomen om elkaar van tijd tot tijd te laten weten hoe het met de schepen staat. De commandeurs en vice-commandeurs zouden de schepen een voor een moeten laten binnenlopen om ze te bevoorraden.
HHM zullen hierover pas beslissen na terugkomst van Eck, momenteel gedeputeerd naar de Admiraliteit in het Noorderkwartier .