16/03/1629, 2

 
English | Nederlands

16/03/1629, 2

2 De gecommitteerden van de Admiraliteit te Rotterdam brengen HHM op de hoogte van de beklagenswaardige toestand waarin het College zich door geldgebrek bevindt. Hierdoor kunnen zij, tegen hun beloften in, hun leveranciers slechts geleidelijk betalen, wat schadelijk is voor het land. Zij verzoeken daarom om uitbetaling van de resterende bedragen van de hun in verschillende resoluties toegekende subsidies. De gecommitteerden geven een overzicht welke bedragen zij nog tegoed hebben en van wie, namelijk: 42.000 gld. als restbedrag van 100.000 gld. voor de kapiteins en matrozen dienend op de binnenwateren, waarvan Holland zijn quote tot 58.000 gld. heeft betaald; 13.500 gld. die de provincie Gelderland en 35.437 gld. die de provincie Holland schuldig zijn aan soldij en kostgeld voor de ongerepartieerde schepen, vervallen in de maanden september tot en met december 1628; 41.000 gld. die zij in 1628 hebben besteed uit hun quote in het tweede miljoen voor de extraordinaris equipage van de Grote Visserij , boven de 52.000 gld. die door de heren van Holland aan de Admiraliteit te Rotterdam zijn gerestitueerd; 115.741 gld. die de Admiraliteit uit de quote nog tegoed heeft in het tweede miljoen van het jaar 1628.
In de tweede plaats vragen ze HHM maatregelen te treffen voor de uitbetaling van de in 1629 vervallen soldij en kostgeld der gerepartieerde schepen, om de repartitie van het tweede miljoen voor 1629 op te maken en ontvanger-generaal Doublet te gelasten de Admiraliteit assignaties te geven ten laste van de provincies, opdat de schepen die bij gebrek aan benodigdheden aan wal blijven liggen, kunnen uitvaren.
HHM zullen de ingediende staat van de resterende bedragen voor onderzoek ter hand stellen aan de voormalige ontvanger-generaal, die HHM er morgen over moet berichten. Ten tweede mag de Admiraliteit te Rotterdam - ondersteund door HHM - bij de verschillende provincies aandringen op betaling van soldij en kostgeld voor de schepen, die in de staat van oorlog te water voor dit lopende jaar op hen zijn gerepartieerd. De RvS wordt gemachtigd decharges op het tweede miljoen voor de oorlog te water te laten uitgaan, waarom door middel van een petitie voor dit lopende jaar is verzocht. Allereerst zal de repartitie voor de Admiraliteiten uitgaan. Ontvanger-generaal Johan Doublet wordt gelast de Admiraliteit te Rotterdam voor het tweede miljoen assignaties ten laste van de provincies te geven.