24/03/1629, 2

 
English | Nederlands

24/03/1629, 2

2 Ter vergadering delen de extraordinaris gedeputeerden van Holland mee dat de Admiraliteiten de resolutie van HHM over de beveiliging en defensie ter zee niet naar behoren kunnen uitvoeren, tenzij hun lopende schulden uit de periode 1622-1627 (beide jaren inbegrepen) worden kwijtgescholden. De Admiraliteiten worden door wanbetaling in de uitvoering van hun taken belemmerd. Als de provincies de subsidies niet opbrengen hebben de Admiraliteiten in noodgevallen geen krediet meer en kunnen zij het land niet dienen. Daarom verzoeken de gedeputeerden HHM de conceptresolutie van de repartitie van schulden zo snel mogelijk naar de provincies te sturen om deze te laten goedkeuren, zodat de schuldeisers van de Admiraliteiten eindelijk hun geld zullen krijgen.
HHM zullen de repartitie van de lopende schulden zoals die op 27 jan. is goedgekeurd zo snel mogelijk aan de provincies opsturen, waarbij de hoge nood van de Admiraliteiten onder de aandacht zal worden gebracht. Bij de provincies zal worden aangedrongen op goedkeuring van de repartitie en op betaling van de schulden. Eventuele bezwaren moeten zij zo snel mogelijk aan HHM meedelen, om hiermee rekening te kunnen houden.
Eysinga verklaart namens Friesland niet in te kunnen stemmen met het opsturen van deze repartitie. Schaffer houdt namens Groningen vast aan de verklaring van Clant op 27 jan.