25/06/1629, 3

 
English | Nederlands

25/06/1629, 3

3 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 22 juni. De RvS beschrijft hoe men voor het Bestand heeft gerekruteerd voor de legercompagnieën die door pest of andere oorzaken verzwakt waren. Men heeft daarbij de kapiteins, met onderscheid van nationaliteit, loopgeld gegeven. De RvS geeft enkele argumenten hoe op dit punt te handelen ten opzichte van de Fransen.
Conform het advies, laten HHM de gedeputeerden te velde per brief weten dat zij in overleg met Z.Exc. een beperkt aantal kapiteins, wier eenheden verzwakt zijn als gevolg van sterfte door ziekte of door geweld, op speciale akte en een beperkt aantal rekruten mogen laten werven die loopgeld zullen krijgen. Dit loopgeld bedraagt een kwart minder dan het gebruikelijke loopgeld voor soldaten geworven in andere landen. In elk geval moeten ze omzichtig te werk gaan en oog houden voor het landsbelang. Deze toestemming schept geen precedent. Het advies van de RvS zal de gedeputeerden worden toegestuurd.
Het advies van de RvS betreft verder de stagnerende aanvoer van rekruten als gevolg van het gebrek aan schepen in Calais. De soldaten die niet verder kunnen reizen, verteren aldaar hun geld en keren dan huiswaarts. HHM schrijven hun gedeputeerden hierover met Z.Exc. te spreken, om te zorgen dat de soldaten regelmatig met een schip of een jacht dat voor de kust van Vlaanderen ligt, worden overgebracht.