04/12/1629, 14

 
English | Nederlands

04/12/1629, 14

14 Ontvanger-generaal Doublet is ter vergadering verschenen. Hij meldt HHM dat zodra de RvS over de in Zaltbommel begane onbeschaamdheden van de soldaten van kolonel Morgan gehoord had, de RvS gelast heeft een commissaris met geld daarheen te sturen om de soldaten te betalen tot 8 dec. en maatregelen heeft genomen de resterende soldaten van dit regiment af te danken. De RvS heeft onderhandeld met overste Hollick om met zijn regiment de dienst van de Republiek te verlaten, ondanks het feit dat deze pas in feb. 1630 zou aflopen. De ontvanger had hiervoor geen voorzieningen, aangezien het geld van de WIC alsmede wat de heren van Zeeland hadden verschaft ter betaling van hun quote in de 600.000 gld. was opgegaan. Uit de andere provincies was op hetzelfde consent geen geld te verwachten omdat het op andere posten was voldaan. Daarom heeft hij zich tot de heren van Holland gewend om geld te verschaffen op het genoemde consent van 600.000 gld. Dezen hadden hem eerder 230.000 gld. voor het leger bij 's- Hertogenbosch gestuurd met de belofte van HHM dit geld op elk consent dat hun goeddunkt te mogen afschrijven.
Doublet verzoekt HHM hem een flink bedrag te verschaffen ter betaling van de resterende soldaten van kolonel Morgan en van het regiment van overste Hollick.
HHM besluiten de heren van Holland te verzoeken deze zaak nader te bespreken en te onderzoeken, en de post van 230.000 gld. tegen een ander consent te verrekenen.