06/12/1629, 26

 
English | Nederlands

06/12/1629, 26

26 Gelezen is de order van de RvS d.d. 4 dec. om soldaten te sturen naar de kwartieren van het Land van Kleef, Berg en Mark, mede gelet op de aantekeningen van de regimenten en compagnieën die daarheen bestemd zijn.
Op het dringende verzoek van de gedeputeerden van Friesland besluiten HHM het aantal te sturen compagnieën te verhogen met acht compagnieën te voet en twee ruitercompagnieën, die afgelopen zomer door Friesland ten laste van de Generaliteit gelicht zijn. Volgens de gedeputeerden van Friesland zijn ze gereed om naar de genoemde landen te marcheren, met dien verstande dat deze compagnieën en die van Groningen elk naar honderd man worden teruggebracht.
Verder stemmen HHM ermee in Johannes Retzer op te dragen al het geld dat door de genoemde landen tot onderhoud van de soldaten moet worden opgebracht, volgens een bepaalde quotisatie te ontvangen. Ook moet Retzer het geld weer uitkeren volgens bovengenoemde order en particuliere instructie van de RvS. Hij moet elke veertien dagen HHM een staat met ontvangsten en uitgaven sturen waarop de steden, dorpen en kwartieren vermeld staan die het geld hebben opgebracht alsmede de namen van de personen aan wie Retzer het geld heeft uitgekeerd opdat HHM weten welke plaatsen wel en welke niet betalen, en of de soldaten hun geld ontvangen, ter voorkoming van excessen.
HHM verzoeken de RvS ervoor te zorgen dat de bewoners van de genoemde landen onder het voorwendsel van fortificatiewerken niet in de schatting te hoog worden aangeslagen en niet lastiggevallen worden. Nader moet worden aangegeven wat een ritmeester zal krijgen en wat graaf Willem, die voor het hoogste gezag over genoemde soldaten wordt aanbevolen, zal ontvangen.