29/12/1629, 2

 
English | Nederlands

29/12/1629, 2

2 Ter vergadering verschenen zijn de gedeputeerden van Rotterdam. Zij geven HHM te kennen dat de vrouwen en kinderen van de matrozen die onder de Admiraliteit te Rotterdam vallen, al geruime tijd in grote ellende verkeren door de slechte betaling van hun soldij voor 1627. Ook de leveranciers die deels aan genoemde Admiraliteit deels aan de scheepskapiteins van deze Admiraliteit voor 1627 krediet hebben verstrekt, kunnen door de wanbetaling hun bedrijf niet goed uitoefenen. Er zijn al grote problemen door ontstaan in Rotterdam en deze zullen alleen maar verergeren als HHM niet willen helpen.
De gedeputeerden van Rotterdam verzoeken daarom de provincies het voorbeeld van Holland te volgen en hun quoten in de oude schulden van de Admiraliteit te Rotterdam te voldoen volgens de op 27 jan. gemaakte repartitie, die de provincies vrij lang geleden is toegezonden. Ten tweede verzoeken ze HHM te regelen dat de quoten van de provincies in contanten aan de ontvanger-generaal worden geleverd. De repartitie moet dus deels gewijzigd worden omdat daarbij was besloten dat de crediteuren van de Rotterdamse Admiraliteit en van andere Colleges hun tegoeden moesten verkrijgen bij de provincies.
Betreffende het eerste punt besluiten de provincies dat zij alsnog ermee instemmen hun quoten in de oude schulden te voldoen, uitgezonderd de gedeputeerden van Friesland die verklaren de repartitie niet te hebben aangenomen en dat ook nu niet te doen. De gedeputeerden van Friesland wordt verzocht hun grieven over de repartitie op schrift te stellen. Op het tweede punt besluiten HHM de heren Staten van de diverse provincies te schrijven om dit toe te staan.