Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 650

Nummer 650
Datum 13-10-1961
Soort notulen
Kenmerk Ministerraad
Opschrift/Bijlage(n) bijlagen: 1) rede van Subandrio en 2) rede van Schürmann in AV VN dd 9/10/61
Verzender(s)
Ontvanger(s)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief van de Ministerraad en onderraden
Dossiernummer doos 653
Trefwoorden Duynstee, F.J.F.M.*, zie ook NG-kwestie, bilaterale/informele/onderhandse contacten etc.
Kennedy, J.F.*
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NG-kwestie, bilaterale/informele/onderhandse Nederlands-Indonesische contacten over de -
NG-kwestie, onderhandelingen 1961, plan Luns
pensioenen
pers/publieke opinie, Nederlandse
rechtspraak; zie ook APRA-arrestanten, (rechts)positie van -; Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van en NG, (rechts)positie gevangenen op -
Rijkens, P.C./groep -; zie ook : NG-kwestie, bilaterale etc.
Subandrio*
Tyler, William R., Officer UN Political and Security Affairs; (Deputy) Assistant Secretary of State for European Affairs tot 20 aug. '62
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Nederlandse
Zairin Zain, ambassadeur van Indonesië te Bonn '57-'61; te Washington '61-'65
Annotatie inleidende noot bij 2h:
De tekst van de Indonesische reactie op de Nederlandse voorstellen gegeven bij monde van Subandrio in zijn rede voor de Algemene Vergadering van 9 okt. 1961 is door de bewerkers als bijlage 1 aan dit document toegevoegd. Uit UMBZ no 73 bijlage 4.
De eveneens op 9 okt. 1961 uitgesproken rede van Schürmann in antwoord hierop is door de bewerkers toegevoegd als bijlage 2. Uit UMBZ no 73, bijlage 5.

noot bij 2h, vierde alinea, 'telegram van de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties':
Op 7 okt. had Schürmann onder no 499 o.m. geseind 'dat Rijkens daarbij aan Subandrio nog eens [had] uiteengezet wat het Nederlandse regeringsstandpunt was en erop aangedrongen, dat Subandrio in zijn rede van maandag:
a. matiging zou betrachten;
b. aandacht zou besteden aan het zelfbeschikkingsrecht.
Hoe Subandrio hierop zou reageren wist Rijkens niet. Rijkens wilde dit mededelen daar hij vond, dat hij deze inlichting niet aan de regering mocht onthouden. Ik heb gezegd dat ik minister Luns zou inlichten, hetgeen ik heb gedaan.' Archief BZ, ingekomen codetel. New York 1961.  

slotnoot bij bijlage 1:
Op 11 okt. had Schiff onder no 727 aan Den Haag geseind: 'Tijdens lunchgesprek deelde Deputy Assistant Secretary European Affairs, Tyler, mede dat hedenmorgen Subandrio een onderhoud heeft gehad met Rusk. Rusk had zich bijzonder beijverd om Subandrio te doordringen van de noodzaak van een meer constructieve en begrijpende benadering van de Nederlandse voorstellen. Daarbij had Rusk tevens opgemerkt dat Indonesië niet de indruk diende te wekken alsof het bang was voor de zelfbeschikking. Dit betoog had generlei effect gehad op Subandrio die glashard was blijven staan op het standpunt dat door hem in de Algemene Vergadering was uiteengezet. Tyler deelde mij later nog mede dat Subandrio na afloop van het onderhoud tegenover de pers een geheel andere toon had aangeslagen. Hij zou bij die gelegenheid hebben gesproken over het herstel van de diplomatieke betrekkingen met Nederland en zou zelfs enige "forthcoming remarks" hebben gewijd aan het Nederlandse plan. Tyler vroeg zich af of dit minder negatieve geluid kon worden gezien als een bewijs dat de mededelingen van Rusk haar uitwerking niet volledig hadden gemist.' Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1961.
     Op 12 okt. vervolgde Schiff onder no 732: 'Dezerzijds werd van directeur West-Europa die het gesprek Rusk-Subandrio bijwoonde, nog nader vernomen dat Subandrio op weg naar Washington en tot aan gesprek met Rusk nog steeds zeer verstoord over indiening Nederlandse ontwerpresolutie die hij als een vijandige daad bleef betitelen. Tegenover directeur Zuid-West-Pacific van State, Bell, die hem vanuit New York vergezelde, verklaarde hij onmiddellijk naar Indonesië te willen terugkeren ten einde met Sukarno tegenmaatregelen te bespreken. Rusk had met veel nadruk gewezen op de ook voor Indonesië aantrekkelijke zijden van het Nederlandse aanbod om de soevereiniteit over NNG los te laten en had aangedrongen op een meer positieve Indonesische houding door Indonesische verdere deelname aan het overleg te New York. Op State meent men dat in het feit dat Subandrio inmiddels zijn terugkeer naar Indonesië tot zaterdag heeft uitgesteld wellicht een verdere aanwijzing mocht worden gezien van de invloed die het betoog van Rusk op Subandrio heeft gehad, hoewel het niet uitgesloten geacht wordt dat de aankomst in de VS heden van mevrouw Subandrio op een leader grant aan deze gewijzigde beslissing van haar echtgenoot niet geheel vreemd is.'  T.a.p.
Zie ook 649: Ministerraad
651: Ministerraad
6280: Buza DIO/PZ 137479-6657GS
6287: Buza DIO/PZ 145555-7217 GS
PDF afbeelding (1695 KB)