Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4190

Nummer 4190
Datum 14-4-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Bylandt 36
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955
Dossiernummer
Trefwoorden Bouman, H.A. *
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
toelatings-/asiel-/uitwijzingsbeleid/reisdocumenten, Nederland
toelatings-/uitwijzingsbeleid/reisdocumenten, Indonesië
Annotatie inleidende noot:
Op 13 april had Van Bylandt onder no 33 geseind dat, blijkens een de dag tevoren ontvangen nota van Luar Negeri, Bouman een exit-permit zou worden geweigerd, 'omdat "mr. Bouman zelf betrokken is in de zaak van de beklaagde Jungschläger, waarvan het onderzoek nog niet is voltooid." Ik vroeg inmiddels een bezoek aan bij minister Sunario, waarbij ik van mijn verwondering blijk zal geven over deze beslissing, welke er op neer komt, dat Bouman op grond van enkele losse beschuldigingen aan zijn adres, in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt als gevolg waarvan hij geen gehoor kan geven aan de hem bereikte oproep van de zijde van de Nederlandse regering.' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955.

slotnoot:
In reactie hierop seinden Beyen/Luns op 15 april onder no 26: 'Nederlandse Regering kan uiteraard geen verantwoordelijkheid nemen voor Bouman's keus. Deze moet zijn eigen beslissing blijven. Hoewel clandestiene ontsnapping wel begrijpelijk is, zou deze sterk in de Indonesische kaart spelen, en met betrekking tot de arrestanten en tot de geuite verwachtingen aan Bouman's adres. Zoals wij reeds in ons 14 [in annotatie van recordnummer 449] zeiden, kan van asyl eerst sprake zijn, indien enige dwang of vervolgingsmaatregel uitgevaardigd is. Inmiddels kan hem zoals daarin gezegd onderdak worden verschaft in een huis waarvoor U diplomatieke immuniteit kunt inroepen, al ware het slechts om hem nachtrust te verzekeren. Dit is op zichzelf geen asylverlening al is zoals U weet beslist dat wij deze zo nodig willen verlenen. Wij realiseren ons de mogelijk verreikende consequenties van zulk een maatregel. Het verlenen van logies kan misschien bijdragen tot voorkoming, dat asyl zou moeten worden verleend. Hij is daarmede wellicht voorlopig voldoende geholpen.
Voorts hebben wij hedenmiddag Wijckerheld Bisdom gevraagd of hij bereid is zich op zo kort mogelijke termijn voor een kort bezoek (14 dagen uit en thuis) naar Djakarta te begeven, teneinde na opneming plaatselijke situatie de Regering te adviseren over de organisatie van de verdediging in de hangende processen. Hij kan dan met U van gedachten wisselen over alle in Uw 10 [recordnummer 4186] gegeven beschouwingen en zich ook in overleg met Bouman een indruk ter plaatse vormen.' - - - Archief BZ, uitgaande codetel. Djakata 1955.
Zie ook 4152: Beyen/Luns 691
4186: Van Bylandt 10
4189: Van Bylandt 22
4195: Van Bylandt 47
PDF transcriptie (55 KB)