Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6668

Nummer 6668
Datum 4-12-1959
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Luns 420
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Laboyrie, A. (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Djakarta
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1959
Dossiernummer
Trefwoorden arbitrage/bemiddeling/geschillenregeling/goede diensten
bedrij(fsle)ven, houding/positie van het -
nationalisatie/Indonesianisatie etc., compensatie van -/schadevergoeding voor -
nationalisatie/Indonesianisatie/spoliatie/onteigening/confiscatie/onderbeheerstelling
ondernemersorganisaties
Sudjarwo Tjondronegoro, vertegenwoordiger van Indonesiƫ bij VN '53- '57; vanaf '57 chef directie Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken; vanaf okt. '63 hoofd Indonesische Liaison Mission te Hollandia
Sukarno, redevoeringen/uitlatingen van -
toelatings-/uitwijzingsbeleid/reisdocumenten, Indonesiƫ
volkenrecht
Annotatie noot bij de nagekomen correctie op p.1:
Deze correctie was ongetwijfeld het gevolg van het op 2 dec. verzonden telegram no 705 van Laboyrie, waarin hij berichtte dat 'blijkens eerst thans gepubliceerd regeringsbesluit van 14 okt. opnieuw 167 Nederlandse bedrijven genationaliseerd [zijn]. Het betreft  - - - machinefabrieken, drukkerijen, textielfabrieken, meubelfabrieken, Philips, Renault etc  - - - Voorzover bekend zijn thans de eerste maal bedrijven met gemengd kapitaal genationaliseerd  - - -.' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1959.

noot bij vierkante haakjes op p. 3:
Op 8 dec. had Laboyrie onder no 712 geseind dat hij de nota als gevolg van verminkingen van de tekst en onjuiste aanhaling van de toespraak van Sukarno [p. 3] nog niet had kunnen overhandigen. Hierop seinde Luns op 15 dec. onder no Celer 430 o.m. dat het citaat van de toespraak als volgt gewijzigd diende te worden: "The taking over of Dutch enterprises in the context of the struggle for the liberation of West-Irian was a very important step indeed. However, not all Dutch capital has been taken over, not all Dutch enterprises have been nationalised. While the Dutch attitude in the case of West-Irian is still stubborn, I sound warning here that if, in the question of West-Irian, the Dutch remain stubborn, if, in the question of our national claim, they remain headstrong, then all the Dutch capital, including that in mixed entrerprises, will bring its story to a close on Indonesian soil." T.a.p.

noot bij de tussen vierkante haakjes geplaatste slotpassage van de conceptnota:
In hetzelfde Celer 430 berichtte Luns dat 'bij nader intern overleg de tekst van het slot van de nota als volgt gewijzigd [is]: "Onder deze omstandigheden kunnen voornoemde maatregelen niet als rechtens geldend worden beschouwd. Om die reden hebben de Nederlandse eigenaren zich ervan onthouden, door het indienen van vorderingen tot schadeloossteling op de grondslag van de desbetreffende Indonesische wetgeving aan de feitelijke toepassing van die maatregelen medewerking te verlenen. De Nederlandse regering handhaaft haar standpunt, dat de Indonesische regering naar geldend volkenrecht verplicht is de Nederlandse eigenaren in de feitelijke uitoefening van hun rechten te herstellen en de reeds toegebrachte schade volledig te vergoeden".
Op deze plaats ware scheiding in tekst te maken door streep onder voorafgaande deel en enkele regels openlaten, dan volgt slot.
"Indien de Indonesische regering ook na kennisneming van de nadere toelichtingen, in deze nota vervat, zich niet met het Nederlandse standpunt in deze mocht kunnen verenigen en haar opvatting handhaaft, zoals deze is weergegeven in haar nota van 8 april jl., dan moet de Nederlandse regering tot haar leedwezen constateren, dat er tussen beide regeringen diepgaande verschillen van mening bestaan omtrent de met de Indonesische maatregelen tegen de Nederlandse eigendommen samenhangende vragen van volkenrecht. Aangezien zowel Nederland als Indonesiƫ in de te dezer zake gewisselde nota's zich hebben beroepen op het volkenrecht en zij als leden van de Verenigde Naties gehouden zijn hun geschillen op vredelievende wijze op te lossen, stelt de Nederlandse regering voor de onderwerpelijke rechtsgeschillen te onderwerpen aan het oordeel van het Internationale Gerechtshof of van een andere onafhankelijke internationale rechterlijke instantie. De Nederlandse regering zal gaarne vernemen of de Indonesiche regering hiertoe zou willen meewerken."
Verzoeke nota thans spoedigst indienen en mij seinden.' T.a.p.
       Blijkens telegram Laboyrie 722 van 18 dec. had hij de nota diezelfde dag aan Sudjarwo van de afdeling Europese Zaken van Luar Negeri overhandigd. Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1959.

Hier opgenomen (concept)nota werd besproken in de vergadering van de ministerraad van 11 december. Verslag in recordnummer 591.
Zie ook 591: Ministerraad
6648: Luns 85
6651: Hasselman 251
6653: Luns 272
PDF afbeelding (760 KB)