13/03/1629, 14

 
English | Nederlands

13/03/1629, 14

14 De huidige pachters van een kwart van de konvooien en licenten klagen erover dat de Admiraliteit in Zeeland gedurende de vorige en de lopende pacht de konvooien op de in- en uitvoer van wol niet heeft ontvangen conform de resolutie van HHM d.d. 17 dec. 1621. De Admiraliteit heeft de schippers en kooplieden van de uitgaande wol belast met de tarieven zoals ze op de lijst van de konvooien en licenten staan, met een verschil van 10 of 12½ st. op iedere honderd pond wol, afhankelijk of de bestemming neutraal of vijandelijk grondgebied was.
In de tweede plaats rekent de Admiraliteit elk uitgaand kwarteel traan slechts als anderhalve smalton, dit in tegenstelling tot een resolutie van HHM uit juli 1626 waarin vastgesteld was dat ieder kwarteel traan voortaan als twee smaltonnen en niet als één of anderhalf gerekend moest worden. Dus voor elk kwarteel wordt een kwart minder ontvangen. Daarbij heeft de Admiraliteit te Amsterdam naar aanleiding van een doleantie van verschillende kooplieden op 20 feb. de ontvanger opdracht gegeven wat betreft de konvooien op de wol te handelen als die van Zeeland. De supplianten vrezen dat het met de traan precies zo zal gaan als met de wol. Zij verzoeken HHM de Admiraliteit in Zeeland en die te Amsterdam en op andere plaatsen aan te schrijven om voortaan van de uitgaande wol afhankelijk van de plaats waarnaar deze vervoerd wordt, inkomend en uitgaand konvooi te ontvangen en van de traan het konvooi en licent van ieder kwarteel gerekend voor twee smaltonnen. De Colleges moeten de supplianten bovendien alle geleden schade vergoeden omdat de resoluties op het punt van het konvooi over wol en traan niet punctueel zijn nagevolgd.
De Admiraliteit te Amsterdam en in Zeeland wordt een duplicaat van dit verzoek toegezonden. Zij worden gemaand de konvooien van de wol en traan te innen conform de resoluties van HHM en de kooplieden en schippers, afhankelijk van de bestemming van de uitgevoerde wol, in- en uitgaand konvooi te laten betalen. Bovendien moeten zij voor ieder kwarteel traan konvooien en licenten als twee smaltonnen berekenen. Zij moeten HHM zo spoedig mogelijk van hun inspanningen op de hoogte stellen.