Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 25 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Woensdag 25 maart 1637

117. De heer raetpensionaris comende van Sijn Hoocheyt heeft de leeden wederom versocht ende serieusselijcken gebeden alsnoch te willen consenteeren in de versochte negociatie van 295.000 £ tot subsidie van de comptoiren die haer quote van affectatie niet en connen voldoen, daerover de militie seer claecht.

Hierop de leeden den anderen alsnoch niet connende verstaen, als eenig meynende dat de negociatie behoort gedaen te werden over de defectueuse comptoiren, andere dat geen reden te sijn, maer over alle de comptoiren, noch andere hierin swaricheyt maeckende, is de saecke al weder in resomptie gehouden, met serieus vermaen aen de leeden doch niet langer te willen treyneeren.

118. Item noch omme te consenteeren in de lange versochte ende verwachte negociatie van 500.000 £ over de respective comptoiren tot vervallinge van de presente noot die seer parst ende niet langer ledich gestaen can werden sonder in confusie te vervallen.

De heeren van Hoorn noch sijnde ongelast ende Enchuysen consenteeren mits dat haer quote sal blijven binnen haer stadt ende bekeert werden aen de maetroosen aldaer, die anders aen haer betalinge niet weeten te geraecken. Sijn echter versocht eyntelijcken te willen consenteeren.

119. Ende van gelijcken omme te consenteeren in de subsidie ende verder versoeck van de Groote ende Cleyne Visscherie, in voorleden weeck gedaen ende doenmaels opgehouden tot nu toe.

Is goedtgevonden haer ter saecke van subsidie ende anders als hiervooren versocht te tracteeren als voorleeden jaer, ende oock in plaetse van 4 groote scheepen aen de Cleyne Visscherie te verleenen 5 fregatten, mits de scheepen ten besten employeerende, ende dat dit ter Generaliteyt sal werden ingebracht.

120. De heeren van Dordrecht hebben geproponeert dat de heer Beaumont vercooren is tot burgemeester derselver stadt, mits welcken sijn commissie omme ter Generaliteyt te gaen compt te cesseeren. Hebben oversulcx daertoe weder genomineert de heer burgemeester Terensteyn, versoeckende dat hem commissie in forma mach werden verleent, 'twelck bij alle de leeden is geaccordeert ende de persoon van de heer Teresteyn voor aengenaem gehouden.

121. Is gelesen een brieff van de heeren Staten-Generael van 21en martii versoeckende alsnoch dat sonder eenich uytstel off dilay mach werden bij der hant genomen ende affgedaen de questie op den handel van Brasijl volgens de requeste van de bewinthebberen van de Camers van Zeelant, Maes ende Stadt ende Landen; dat anders de genomen resolutie daerbij den handel wert affgeschaft, sal moeten effect sorteeren.

Dienvolgende is goedtgevonden de stucken bij der hant te nemen ende ordentelijcken volgende voorgaende resolutie aff te leesen, omme daernae te disponeeren ten meesten dienste van de gemelte Westindische Compagnie.

122. Op de instantie van de heeren van Delft is goedtgevonden dat het besoigne van 't last- ende veylgelt op de zee metten eersten ende noch dese naenoen bij der hant sal werden genomen ende mitsdien bij provisie een ander uyt de heeren Eedelen in plaetse van de heer van Matenes, die op de verpachtinge is, te surrogeeren ende ondertusschen aen de heer van Maettenes geschreven omme op vrijdach hier te willen sijn omme 't besoigne bij te sijn ende ten eynde te brengen tegen dat die van Zeelant haer gedeputeerden hier sullen senden, als daeraen ten hoochsten gelegen sijnde.

123. Is gelesen een brieff van Billerbeeck den 21en martii uyt Ceulen dat de Roomsche coning van sijn sieckte soo is gebeetert, dat haest tot gesontheyt ende selffs te velde meynt te comen; dat de keysersche armé ende Sweetsche dicht bij den anderen sijn; dat den honger alomme seer parst ende dat Lijpsich wel weder perijckel mochte loopen; dat oock de keysersche 't lant van Saxen, soo men gelooft, niet sonder last seer bederven ende grouwelijcken handelen.

124. Den ontfanger Pieter Reael van Amsterdam met sijn commis Augustijn uyt den Boomgaert versoeckende revisie tegen den pachter van de booter aldaer, genaempt Philips Bartelsz., over de sententie van de heeren Gecommitteerde Raden, 'twelck hem is geaccordeert.

125. Scheepenen ende regierders van de Rijp versoeckende vernieuwinge van octroy omme 24 sts. op de tonne tappers- ende 6 sts. op de tonne swaer bier van de burgers te mogen heffen tot opbouwinge van haer kerck, ende dat de onwillige off fraudateurs sullen mogen werden geëxecuteert volgende de ordonnantie van 't gemene lant, op de boeten daertoe staende, gemerckt haer voorgaende octroy bij gebreck vandien ende anders door de oneenicheyt van de regenten sonder effect is gebleven, welck versoeck is geaccordeert voor den tijt van 7 naestcomende jaren.

126. De gecommitteerde van de stede Heusden te kennen gevende dat haer eene kerck van 's lantswegen beleyt sijnde geweest met turff, daerdoor soo is ontramponeert ende de muyren uytgeparst, dat geschapen is onder de voet te sullen vallen, tensij met affbreecken omme meerder schade van de naestaenstaende huysen te verhoeden, off anders met reparatie daerin tijdelijcken werde voorsien, dat nae 't oordel van luyden hem desverstaende soude costen ontrent 4.500 gulden, versoecken dat sulcx van 's lants wegen mach werden gedaen. Gelijck mede versocht wert vanwegen de capiteynen van de Engelsche, Fransche natie omme haer goedtsdienst daerinne te mogen plegen.

Is goedtgevonden dat de heeren commissarisen op de verpachtinge sullen werden aengeschreven omme van de gelegentheyt der voorss. kerck inspectie te willen nemen ende daervan hier rapport doen, omme dan vorders daerop behoorlijcke regard genomen te werden.