Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 16 mei 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Zaterdag 16 mei 1637

118. Rapport gedaen sijnde van 't besoigne op de verpachtinge van de convoyen dat de pachters daeruyt sijn treckende 30.000 £ tot betalinge van haer oncosten van officieren ende anders, behalven dat se in 't composeeren 't lant grootelijcx connen fraudeeren ende bij haer rekeninge als er overschiet 't lant gemenelijcken met pretensiën betalen. Meynen daerom best niet meer te verpachten, maer laten collecteren ende soo nauwe ordre stellen als mogelijcken sal sijn, opdat ‘s lants gerechticheyt mach werden voldaen, met welck advijs de leeden haer hebben geconformeert ende daerbij verstaen dat 'tselve tegen augusti naestcomende ter Generaliteyt sal werden ingebracht.

119. Item noch op 't rapport van 't besoigne op de goude, silvere ende sijde lakenen, dat anno 1622 een concept van ordonnantie is gemaeckt, die geacht wert redelijcken te sijn; dat daeromme d'selve gebracht soude mogen werden in de naeste poincten van beschrijvinge, mits dat de heeren Gecommitteerde Raden sullen letten wat daer aff off toe te doen om de leeden te smakelijcker te maecken.

120. Op 't gemoveerde van de heer raetpensionaris omme de verantwoordinge van de 5 speciën te beeter ten effecte te brengen, off de leeden ter Generaliteyt benevens de Gecommitteerde Raden niet behooren aen te houden om die van Gelderlant ende Overijsel te bewegen tot eenparigen opheff van de gemene middelen, daertoe de andere provinciën schijnen te inclineeren.

Insgelijcx off niet behoort bevordert te werden dat de middelen te water gedestineert ende op de convoyen ende licenten werden geheeven, niet meer, als voor desen door den Raet van Staten wel is geschiet, en werden gediverteert tot den oirloge te lande.

Is verstaen ende geresolveert dat de gedeputeerden ter Generaliteyt vanwegen dese provincie daertoe ten fijne als vooren alle mogelijcke devoor sullen doen.

121. Op 't verder gemoveerde van de heer raetpensionaris off Sijn Hoocheyt niet behoort te worden geauthoriseert omme in 't affwesen van de vergaderinge de wichtige saecken van 't landt voorvallende eenige van de gedeputeerden van dese provincie 'tsij uyt de Generaliteyt off Gecommitteerde Raden tot hem te assumeeren ende daermede communiceeren omme den dienst van 't lant te betrachten, is verstaen ende goedtgevonden Sijn Hoocheyt te authoriseeren ten fijne voornoemt, mits dattet sij gerestringeert aen saecke van oirloge, maer daerbuyten gaende niet doen dan naer voorgaende kennisse ende resolutie van de vergaderinge. Daernae de extentie gelesen ende verclaert sijnde dat Sijn Hoocheyt niet anders meynde als van oirloge, is de extentie aengenomen.

122. Gelesen wesende de correctiën bij de heeren Gecommitteerde Raden volgende voorgaende resolutie gedaen op de ordonnantie van 't cleynsegel, daerinne de huyrcedullen ende obligatiën, 'tsij voor notaris off onder de hant gepasseert, van nu aff sullen sijn beswaert, huyrcedullen van 25 tot 50 gulden met 2 sts., van 50 op 100 met 4 sts., daerboven met 8 sts., obligatiën van 200 tot 600 gulden met 4 sts., daerboven 8 sts. Ende dat dese ordonnantie noch alomme, soo geseyt wert, niet werdende gepractiseert, met dese nieuwe correctie sal werden gepubliceert ende achtervolcht. Daerinne de leeden hebben bewillicht ende geconsenteert, uytbijsondert dat Haerlem ende Delft daerop haer bedencken hebben gehadt.

Maer wat aengaet de vordere consideratiën, daerop soo bij de leeden als bij de heren Gecommitteerde Raden gemoveert als omme de comissiën van persoonen die gagie trecken voor de Ie mael te beswaeren met een 12e paert vandien voor een jaer, item om de pene van de overtreeders te verswaren alsmede de consultatiën, mitsgaders de huyrcedellen ende obligatiën, voor date deses gepasseert ende anders meer, sal gebracht werden in de naeste beschrijvinge.

123. Is gelesen een brieff van de heer ambassadeur Beveren den 8en mey uyt Londen, inhoudende generale discoursen dat het tractaet tussen Engelant ende Vranckrijck alsnoch staet tusschen hoop ende vreese, wat devooren daertegen bij de ambassadeur van Spangen wert aengewent om desen Staet ende Vranckrijck hatelijcken ende van Spangen aengenaem te maecken, dat meest alle saecken daer noch schicken nae tractaet met Vranckrijck, recommanderende voorts dat doch regard mach werden genomen op de schepen die uyt Spangen met 1.000 kassen realen van achten op de havenen van Vlaenderen eerstdaechs werden verwacht, ende ter Generaliteyt geprocureert dat hij, Beveren, volgende de resolutie van deses vergaderinge in 't vaderlant sal mogen wederkeren.

Is goedtgevonden dat Beveren volgende voorgaende resolutie sal mogen tehuyscomen ende Joachimi weder derwaerts gaen met last op de poincten, bij hem versocht, 'tselve ter Generaliteyt in te brengen.

124. Op de requeste van die van Cromstrijen, Claeswael ende anderen omme selffs ordre op de wachten te mogen stellen, sulcx als 't is geweest voor de superintendenten, is verstaen dat se een concept van ordre sullen uytbrengen, blijvende ondertusschen alles in sijn geheel als voor desen.

125. Is gelesen een concept van ordonnantie bij de heeren Gecommitteerde Rade, ingestelt op 't opleggelt van de inlantsche, uytlantsche ende provinciale greynen. Is goedtgevonden te brengen in de naeste beschrijvinge.

126. De leeden van 't Noorderquartier sijn weder vermaent alsnoch te willen consenteeren in de negociatie van 295.000 £ tot subsidie van de defectueuse comptoiren. De leeden van 't Noorderquartier hebben alsnoch versocht naerder bericht waeruyt het cort is spruytende.

127. Delft ende Leyden op 't haertsteedgelt aengemaent sijnde alsnoch te willen consenteeren, ende dan alle de leeden gesamentlijcken om te willen toestaen de anthicipatie van dien tot 350.000 £ alsnoch niet connende bewoogen werden, is verstaen dat de vergaderinge niet can noch mach scheyden voor hierop ende op de negociatie consent te hebben, derhalven Delft ende Leyden alsnoch versocht sijn tegen maendach naerder consent in te brengen.

128. De heeren Gecommitteerde Raden hebben verthoocht de groote schaersheyt van de finantie ende de becommernisse die sij daerover hebben, vermits de leeden spreken van scheyden sonder alsnoch geresolveert te hebben op de penningen, die sij notelijcken omme de saecke buyten confusie te houden sullen moeten employeeren, voor desen begroot op 2 millioenen, behalven de lasten van de ongerepartieerde, de subsidie voor Sweeden, mitsgaders de equipagie van de 5 fregatten voor de Cleyne Visscherie begroot op 70.000 £, daeraen ontrent 40.000 £ te cort sal comen, ende diergelijcke lasten meer, in voegen dat se nu sullen moeten hebben niet min als 2.400.000 £, behalven oock de 300.000 £ die de Camer van de Rekeninge presenteert op de Domeynen te negocieeren, mits hebbende daertoe authorisatie.

De leeden hierop soo divers sijnde van opinie omdat geen middelen werden geconsenteert, dat daerop geen conclusie conde werden gemaeckt, sulcx de leeden al mede vermaent sijn te willen naerder last inbrengen tegen maendach.

129. Hebben oock gerapporteert dat se hebben getracht om mette ongerepartieerden troupen, die t'samen moeten hebben 1.451.953 £, daeraen affslaende die noch in dienst sijn gecontinueert tot 43.801 £, mitsgaders de troupen onder de baron van Charnacé 115.302 £, versoeckende 1/3 gereet te mogen hebben ende de reste op 2 halff jaren, off anders alle gereet een jaer interes te sullen laten vallen. Connen oock door Sijn Hoocheyt niet naerder bewogen werden, als menende haer ongelijck wert gevercht, vermits haer compagniën altijt compleet hebben sijn geweest. Is goedtgevonden dat de heeren Gecommitteerde Raden haer besoigne naerder sullen voltrecken mette voorss. officiers voornoemt.

130. Op de brieff van de Camer van de Rekeninge van de 14en mey, hiervooren gelesen nopende de Graeffelicheyts domeynen ende de negotiatie van 300.000 £ daerop te doen in cas van authorisatie, hebben eenige leeden daerop mede haer bedencken gemoveert ende is sonder conclusie gebleven. De leeden hierop haer bedencken verclarende is opgehouden.

131. Op de brieff van 't Hoff van de 13en mey, wesende een advijs op de requeste van Claesken Heyndricx ende Alijt Frans, haer dochter, is verstaen dat het versoeck daerbij gedaen in conformité van 't voorss. advijs sal werden geaccordeert omme de fidëi-commisare goederen te mogen vercoopen.

132. Cats heeft voorgedragen dat Abraham Doreslaer, predicant tot Enchuysen, ende Pieter Jacobsz., predicant te Venhuysen, seecker boeck hebben gemaeckt daerin alle de argementen van de Mennonisten claerlijcken werden wederleyt. Versoecken 'tselve aen de vergaderinge te mogen dediceeren. Is verstaen dat se de dedicatie sullen mogen doen, blijvende de vergaderinge in sijn vrijheyt om een vereeringe te doen dan niet sulcx als dan verstaen sal werden te behooren.

133. Jelis van Uffelen van Amsterdam is op sijn versoeck ende 't advijs van de magistraet aldaer toegestaen continuatie van seureté de corps voor ses maenden.

134. Op 't requeste van Jan Jansz. van Beerendrecht de Jonge, gehoort wesende 't advijs van de stadhouder van de leenen omme seecker goederen te mogen vercopen, is in conformité vandien toegestaen ende geaccordeert.