Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 18 september 1637

ZITTING E

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 15 september tot 17 oktober 1637

Vrijdag 18 september 1637 voornoen

18. Zeeger Pouwelsz. tot Hoorn zeecker houtzaeghmolen aldaer vercofft hebbende dien in Zeelant getransporteert is ende versoeckende mitsdien van de verpondinge van 20 £ daerop gestelt ontslaeghen te sijn, is ’tselve versoeck toegestaen als reedelijck, mits bij de Committeerde Raden sorge gedraegen werdende, so daer een ander molen in plaetse werdt gestelt, dat die weeder met de verpondinge magh werden beswaert.

19. Den rector ende senaet tot Leyden is toegestaen vrijdom van de impost van de wijnen die opte promotiemaelen werden geconsumeert ter quantiteyt van een halff aem.

20. De gedeputeerden in ’t leeger om gelt schrijvende omdat haer bot haest ten eynde is ende nu het meeste gelt van nooden is ende de meeste oncosten gemaeckt werden, is verstaen dat opte pointen van beschrijvinge op deesen serieus reguard zal worden genomen.

21. Geleesen weesende de resolutie opte correctiën van de zeep eenparich genomen, is daermeede geconformeert ende verstaen datte zelve in de ordonnantiën so generael als particulier sullen werden geïnsereert ende specialijck meede dat geen zeepzieders in kelders oft pothuysen voor haer huys seep sullen mogen vercoopen opte verbeurte van 50 gulden.

22. De cruydeniers, mette olye- ende traencoopers tot Amsterdam is op haer versoeck toegestaen denzelven pacht effter in continuatie te mogen hebben voor gelijcke somme als ’t verleeden saeysoen hebben gehadt, mits dat andere steeden die ’t begheerden ’tzelve van gelijcken vrij soude staen.

23. Belanghende het 1e point van beschrijvinge is goedtgevonden te arresteeren het placcaet ende ordonnantiën so generael als particulier van de middelen comende in toecomende verpachtinge, werdende alleenlijcken bij eenige leeden zeeckere duysterheyt in de ordonnantiën van de waghe op ’t betaelen van de impost van de kaese gemoveert, daerop naerder soude werden geresolveert.

24. Noopende de ordonnantiën van de brandewijnen ende omme dezelve te arresteeren volgens de leste correctiën bij resolutie vastgestelt, conden de heeren van Leyden ende Alckmaer haer alsnoch nyet naerder verclaeren, waeromme voor dit saeysoen daer geen uytcompste in heefft connen werden gevonden.

25. De gedeputeerden van den vorst van Brandenburch van den keyser opten lesten electoraeldach te Regensburch verkreeghen hebbende brieven van toesegginge van den keyser van al sijn volck ende ’t Spaens volck uytte landen van Westphalen, Marck ende Cleeff te sullen lichten indien den landgraeff van Hessen ende wij daertoe meede willen resolveren, ende versoeckende daeromme dat volgens voorgaenden toezegginge daerinne alsnu nyet swaerhooffdich wilden zijn ende dat wij meede den landgraeff van Hessen daertoe wilden disponeren tot ruyminge van Lipstat, Ham ende andere plaetsen meer, is goedtgevonden alvooren daerop te verstaen ’t advijs van Zijn Hoogheyt den prince van Oragnen.

26. Meede in deliberatie geleyt zijnde wat vereeringe men de translateurs van den bijbel over de presentatie van denzelven ende van haere moeyten soude moghen doen, worde verstaen ende goedtgevonden dat men soude affwachten wat ter Generaliteyt in deesen zal worden gedaen, om alsdan te letten off noodigh is verder te ghaen.