Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 5 oktober 1638

ZITTING J

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 8 september tot 10 oktober 1638

Dinsdag 5 oktober 1638 voornoen

119. Den thresorier Brasser binnenstaende verclaert dattet stuck van ’t egualeren van de middelen bij den Raedt van State op gisteren geresumeert zijnde, bevonden werdt het werck so gewichtigh ende swaer te sijn ende de belastinge ten aensien van de andere provintiën so groot, dat sij geloven so der openinge bij haer werde gedaen een yder terugge soude loopen ende dat zij daerom beeter vinden de saecke uyt te stellen totte compste van Zijn Hoogh.t, om met desselffs authoriteyt alsdan voor de openinge de provintiën te brenghen tot consent om daernae nyet te mogen resiliëren, waerop gedelibereert zijnde is met dit advijs ende goedvinden van den Raedt van State geconformeert ende het rapport dienvolgens totte compste van Zijn Hoogheyt uytgestelt.

120. Op het 36e point spreeckende van de reparatie van de fortificatiën opte frontieren ende het tijdelijck inbrengen van de consenten opte petitie van den Raedt ende ’t furneren van de penningen, wierde goedtgevonden op ‘t 1e point eens te hooren de consideratiën van de commies van de finantiën off nyet bij deese provintie opte leegerlasten ende andere importante poincten in dezelve petitie so veel t’over betaelt is dat daeruyt deese post bij imputatie soude connen gereeckent werden voldaen te sijn, ende belanghende ’t vorder is verstaen te volghen voorghaende resolutiën, meermaelen op dit subject genomen.

121. Belanghende het 37e point van de ambassade te doen nae Venetiën ende een persoon daertoe voor te slaen worde goedtgevonden, dewijl men verstaet dat tusschen den Grooten Heer ende die van de Signeurije over het slaen van de leste galeijen in de Golffo groot misverstant ende misnoegen is ontstaen, sulcx dat die van Venetiën voor een oorloghe beducht zijn ende alreede hier ende daer vermeenden hoe best scheepen, volck ende andere nootlijckheeden van hier aldaer souden connen becomen, waeruyt dezelve te beeter totte betaelinge van de affterstallen nae apparentie gedisponeert sullen connen worden, dat daerom best zal zijn deese zaecke noch eenighsints in bedencken te houden ende te laeten berusten tot beeter occasie.

122. Op het 38e point van een persoon voor te slaen totte besendinge nae Maroco worde verstaen dat alvoren het contract mette coopluyden belanghende ’t vervallen van de oncosten, voorgeslaegen deur vorige gedeputeerden, zal worden voltrocken, ende belanghende ’t versoeck van Isack Palatio om aen den bisschop Zideari, viant van den coningh van Maroco, gesonden te worden tot lossinge van de gestrande goederen van ’t schip Erasmus, voor de Westindische Compagnie uytgevaeren ende aldaer verongeluckt, mitsgaeders van de 63 gevangenen aldaer aengehaelt, is goedgevonden naerder ondersoeck te doen hoe die zaecke leyt om nae ’t voltrecken van ’t besogne mette coopluyden op deesen meede gelet te moghen werden.

123. Den thresorier Volberghen versoeckende dat van de affterstallige gage ende tractament van Zijn Hoogh.t, monterende ter somme van 122.000 £, hem toch eyntelijcken eens satisfactie moght werden gedaen, alsso buyten sulcx het hoff van Zijn Hoogh.t nyet en can werden onderhouden, is de zaecke wel noodigh geoordelt, maer effenwel verstaen dat vóór het consenteren van middelen nyet inne en can werden getreeden.

124. De Admiraliteyten van Rotterdam binnenstaende ende reedenen geevende waerom voor de paerdescheepen convoy hebben geweygert, verclaeren ‘tzelve geschiet te zijn om ’t gebreck van gelt ende dat die van Rotterdam zelffs nyet wilden consenteren dat zeeckere 10.000 £ daertoe van nooden geleent soude worden uytte penningen totte fregatten, geconsigneert om binnen corte daeghen geremplaceert te worden. Is nae deliberatie op deesen verstaen dat ditzelve bij die van Rotterdam wel was geweygert ende zijn de raeden aengemaent dit convoy van ’t versochte schip te procureren ende de oncosten vandien te vinden uytte convoygelden van deese paerdescheepen ende Roaensvaerders ende ‘tgunt vorder uytte comptoiren van Lillo ende de Graeff sal connen werden getrocken.

125. Dan de voors. Admiraliteyten bij deese occasie allegerende dat van de convoygelden van deese 5 Roaensvaerders maer 7 à 800 £ was gecomen in plaetse, so sij oordelden, dat yder schip 5 à 600 £ behoorde te gheeven, waerop meede naerder gedelibereert zijnde is goedtgevonden eenige uytte vergaderinge te committeren die haer datelijcken nae Rotterdam sullen begheeven ende metten fiscael visitatie doen van de goederen in de voors. Roaensvaerders gescheept ende daervan rapport te doen om alsdan naerder op gelet te werden, ende dat deese resolutie datelijcken ter Generaliteyt zal werden ingebracht om van daer haere commissie tot sulcx nae behooren te becomen, ‘twelck gedaen zijnde illico geapprobeert is ende verclaerden datte commissie datelijcken zal gereedt zijn, werdende daertoe gecommitteert een van de heeren van Delfft, Amsterdam ende Hoorn, die oock datelijcken haer opte reyse hebben begheeven. Die van Rotterdam verclaerden bij deese occasie, dewijl het Collegie van Rotterdam nu de custscheepen affgetrocken zijn, maer drie convoiers heefft te onderhouden, dattet wonder is dat daer geen gelt toe te vinden is, dat dienthalven meede wel naerder ondersoeck van nooden waer, dan is daerbij gebleeven.