Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 19 april 1638

ZITTING H

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 15 april tot 28 april 1638

Maandag 19 april 1638 nanoen

15. Den colonel Stakenbroeck versoeckende betalinge van zijn tractament tegens 300 £ 's maents van 't jaer 1637 aff incluys volgens de ordonnantie ende resolutie van de Raedt van State bij de heeren Committeerde Raden tegengesproocken, is goedgevonden hierop te verstaen 't advijs van de heeren Committeerde Raden.

16. Den commies van recherche op Vlielandt claeghende over de excessen van de pachters van de convoien die uytte College tot Dockum opte walle de scheepen visiteren, als oock temet in 't Vlie gewapent met soldaten verscheyden goederen nae haer neemen ende binnen Dockum brenghen, tot groot prejuditie van de commerciën ende van de hoogheyt van 't landt, versoeckende dat daertegens voorsien moght werden, is goedtgevonden denzelven effter aen te schrijven om mette maght die hij bij hem heefft daertegens te voorsien ende in cas nyet suffisant is, dat daervan zal hebben te adviseren om naerder tegens voorsien te worden, doch dat hierentusschen de leeden meede versocht worden 't besogne op't concept van een generale verpachtinge van 't heele middel van de convoien ende licenten ingestelt metten eersten te voltrecken.

17. Anthonij van der Hapt effter instantien doen om uyt zijn gevanckenisse, daer 20 maenden gepeniteert heefft, ontslaeghen ende dat hij weederom in dienst van 't landt te water off te lande soude mogen geïmploieert werden terwijl hij noch bequaem is, conden meest alle leeden gehoort het advijs van Zijn Hoogh.t dat noch dezelve noch oock de provintiën daer nyet tegens hadden, daertoe meede verstaen, uytgeseyt die van Leyden die 'tzelve oordelden van sequele ende zeer bedenckelijcken te sullen weesen, ende 't geheele Noorderquartier die contrarie gelast waeren, waeromme verstaen wierde datter nyet inne conde werden getreeden vooralsnoch.