Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 21 mei 1639

ZITTING K

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 4 mei tot 26 mei 1639

Zaterdag 21 mei 1639 voor- en nanoen

110. Is mede gedaen nominasij bij den Hoogen Raet in de vacerende plaetse van d’raetsheer Van den Hoonaert van ’t hoft-ingelantschap van Delflant, sijnde genominert den raetsheer Die Wael ende … ende is bij elicksie daertoe gecooren den raetsheer Die Wael met 17 stemmen.

111. Is wederom in diliberasij geleyt om te vijnden 70.000 gulden voor die dierecteurs van de Maes voor die kustschepen ende 20.000 gulden voor die Groote Visserij, menden Comterde Raden dieselve bij negotsiasij behorden te werden gevonden, alsoo uyt die restanten van de ontfangers die niet conden werden gesocht noch uyt die [de]fecten. Hierop gedilibereert sijnde menden die leden van ’t Suyderquertier dat dieselve wel soude connen werden gevonden uyt die defecten van de negotsiasij van ’t Norderquertier en versocht dat ‘tselve moch bij haer werden aengenomen, sustinerden die van ’t Norderquertier daer geen defecten te sijn, maer dieselve waren geëmploiert tot sipsudie van de Admeraleteyt, daerover verscheyden dispuyten sijn gevallen, is dese saeck opgehouden gewerden doordien die leden tot geen negotsiasij en conden verstaen.

112. Is mede geproponeert van de heeren van Hooren dat depytasij bij Staten-Generael was gedaen tot besendinge van de ambassade van Denmarcken ende daertoe sijnde gedeputert den heer Conrades uyt Hollant enden den heer Coenaerts van Stadt en Landen ende dese provincij ten hochsten gelegen aen die commersije of niet behorde noch een persoon uyt dese provincij gedeputeert ende den heer van Nortwick, rapporterende dat het boven als is getentert maer ‘tselve aldaer was afgeslagen. Hierop gedilibereert sijnde menden enige leden men soude die saecke daerbij laten om die groote costen te schouwen, andere menden men soude ‘tselve bij Staten-Generael noch eens tenteren ende ondersoecken. Is daermede geconcludeert gewerden om ‘tselve ter Generaleteyt in te brengen.

113. Is wederom in diliberasij geleyt om te consenteren in de sipsudie voor die Westindise Compenij ende die Edelen versocht te willen desisteren van haer gemoverde pretensen ende haer met d’andere leden te conformeren, dewijl die saecke van de Compenij door het reterderen groot prickel comt te loopen, hebben haer verclaert dat sij tevreden sijn in te teyckenen 100.000 £, mits dat sij uyt haer ordere een bewijnthebber soude mogen stellen en van Sijn Hocheyt daertoe sijnde geïnduseert. Hierop gedilibereert sijnde conden die leden daermede enichsijnts nemen contentement, maer menden dat die eerst moste werden gebracht in de vergaderingh van de Negentien, die nu in Selant soude wesen, ende daer te examineren of ‘tselve niet strijdich was tegen het octrooy en die perticipaten, is eyndelick die saecke noch opgehouden gewerden om die disparijtijt van de advijsen.

114. Is mede gelesen die extensij van de resoluysij om die twee milioenen geconsentert te negotsiëren die dan mede is gehouden voor gearrestert, behalven dat ick verclaerden dat die leste hondertduysent gulden van de twee forten voor B[r]edael Hollans quota daeruyt moste werden betaelt ende niet verder bij mijn sijnde geconsenteert.

115. Is mede bij den raetpensonarijs geproponeert of men niet soude coomen tot het beseynden van ambassade aen die Sinuerije van Venetsiën, maer alsoo eenige leden dan daerin noch niet gereet en waren, is dese saecke noch opgehouden gewerden, alhoewel veel leden menden het noodich te sijn.

116. Is mede versocht bij die dierecteurs van Amsterdam 30.000 gulden voor die cus[t]schepen nu lestelick geëkepert en noch 5.400 gulden voor enige oude schulden. Is voorgeslagen dat men behoorde te comen tot het consent van 244.000 gulden, sijnde het twede derde part van de 644.000 gulden ende hetselve dan toe te doen negotsiëren. Hierop gedilibereert sijnde verclaerden veel leden daerin niet te connen consenteren omdat allrede sulck een cappetale som was geconsenteert van twee milioenen, is dese saeck opgehouden en uytgestelt tot die toecomende dachvaert.

117. Is bij den raetpensonarijs geproponeert dat Sijn Hocheyt is geresolveert op maendach te vertrecken, of niet behorde deputasij te werden gedaen om hem te doen congratuleren en te wensen goet suckses in sijn voorgenomen deseynen. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen dat hetselve sal werden gedaen ende sijn daertoe gecommiteert drie voorsittende steden van ’t Suyder- ende drie van ’t Norderquertier.