Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 4 oktober 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Donderdag 4 oktober 1640 voor- en nanoen

112. De Staten-Generael bij brieven van de 29en september effter recommanderende het consent tot verpachten van de convoien ende licenten tot weghneeminge van 't misconte[nte]ment der provintiën ende facilitatie van verscheyden andere middelen, conden de heeren van Amsterdam daertoe met geene reedenen beweeght werden ende zijn dezelve effter versocht haer te beraeden off dat tot een besendinge ordre sal moeten werden gestelt.

113. Op 't wisselen van de gevangenen te water de consideratiën van Zijn Hoogheyt gehoort zijnde, is in deliberatie geleyt wat conclusie eyntelijcken in de saecke te neemen ende bij meest alle leeden verstaen dattet besogne op 't redres van de zaecken ter zee hervat, de vorige resolutiën geëffectueert ende alle debvoiren noch staende vergaderinge sullen worden aengewent, dat yet vruchtbaers ende zeekers dienaenghaende magh werden geresolveert ende vastgestelt, ende dat onder beneficie van dien de wisselinge zijn voortgangh neemen [sal], daeronder beghreepen alle die in Europa te water gevangen zijn, ende totte reste serieuse recommandatiën van de infante; dat deur vorige gedeputeerden Sijn Hoogheyt zal worden bekent ghemaeckt ende denzelven versocht dezelve reedenen meede te willen voor goedt houden ende de zaecke sijn voortgangh te doen neemen, alsso de vergaderinge deur de meenighfuldige clachten genootsaeckt werdt daerinne sonder vorder uytstel te concluderen.

114. Op 't versoeck van de gedeputeerden van den synode van Noord-Hollandt om weeder bijeen te comen tot affdoeninge van de voorgeslaeghen pointen resulterende uytte ongeneuchten ontstaen in de kercke tot Barsingerhorn, verstonden de meeste leeden dat dit versoeck geaccordeert behoort te worden, mits datte predicanten gelast souden werden nyet bij decisie te ghaen tot prejuditie van 't ius patronatus offte van de politye, maer alleen bij accommodatie om de saeke bij te leggen, is 't doenlijck, soo nyet, daervan rapport te doen. De heeren Edelen ende de heeren van Alckmaer ter contrariën meenden dat men de questie bij de vergaderinge hoort aff te doen, ende ten dien eynde commissarisen, daertoe voor deesen gecommitteert, versoecken om te dienen van haeren advijse wat sij oordelen dat in deesen gedaen sal dienen te worden, nyet connende verstaen tot eenige overstemminghe, waeromme in de zaecke geen conclusie genomen is geworden.

115. Die van Breda effter instantiën doende om subsidie tot een nieuw te maecken gasthuys voor de siecke soldaeten, is 'tzelve versoeck gerenvoieert aen de Staten-Generael, met last op onse gecommitteerden aldaer omme 't versoeck ten besten te recommanderen.

116. Sijmon de Gent, pachter van 't gemael tot Alckmaer van 't jaer 1638, claegende nyet alleen bij abuys de pacht 18.000 £ hooger gepacht te hebben als voor deesen, maer daerenboven om de grote ende meenichte van coortsen doen regnerende, waerdeur de backers daer rontsom verclaeren een derde part min gebacken te hebben, oock verlooren te hebben aen den pacht een somme van 30.000 £, versocht daerom remissie van een goede somme tot discretie ende voor de reste behoorlijcke atterminatie, doch is goedtgevonden daerop te verstaen 't advijs van de heeren Committeerde Raden van 't Noorderquartier.

117. Uytte Generaliteyt gerapporteert weesende datte provintiën het request van de gemeene lijnslaegers mette neffensghaende bewijsen hadden overgenomen, met intentie om dezelve te examineren ende met Sijn Hoogheyt alsdan te communiceren ende alsdan naerder op te resolveren.

Waerop gedelibereert zijnde verstaen is dat dezelve gedeputeerden versocht worden Sijn Hoogheyt alvooren van deese saecke te berichten, opdat hij tevooren wel geïnformeert zijnde, de saecke te beeter magh werden gefaciliteert, ghelijck daernae geschiet zijnde, Sijn Hoogheyt aengenomen heefft daerinne te adviseren so den dienst van 't landt vereysschen zal.