Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 19 april 1640

ZITTING P

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 12 april tot 27 april 1640

Donderdag 19 april 1640 nanoen

53. Op ’t 26e point van de veranderinge in ’t College van den Rade van State, verclaerden de heeren van Alckmaer ende Edam tegens malcanderen dattet haer beurte was vanweeghen het quartier, de eene de contrarie possessie voor hem, d’ander de reedenen daertegens ter contrariën allegeerende ende sodanigen possessie als strijdende met contrarie exempelen t’eenemael omverre stootende ende als injurieus voor het recht van minder leeden rejecterende. Waerop gedelibereert zijnde ende de heeren van Delfft haer nae huys begheevende, is goedgevonden de zaecke op te houden in resumptie tot merghen.

54. Op ’t 27e point van ’t vergheeven van de vacerende Admiraliteytsampten, wierde verstaen geen vacante plaetsen alsnu te weesen ende is daerom daerbij gelaeten.

55. Op ’t 28e point spreeckende van ’t suppleren van de ampten in des Generaliteyts Reeckencaemer, verclaerden de heeren van Enckhuysen, Monnickedam ende Purmerende dattet alsnu haer beurte was vanweeghen ’t quartier, die van Enckhuysen de possessie d’andere de contrarie practijcq ende reedenen voor haer allegerende. Waerop gedelibereert zijnde ende de tijdt laet vallende, is goedgevonden de saecke uyt te stellen tot mergen.

56. Op het 29e point spreeckende van ’t vergheeven van de vacerende reekenmeestersampten in de particuliere Reeckencaemer van Hollandt, verclaerden de heeren van Leyden haer tourbeurte daerinne vervallen te weesen sonder dat yemandt ’tzelve contradiceerde. Waeromme oock verstaen is datte zelve daertoe een bequaem persoon souden hebben voor te slaen.

57. Op het 30e point van de veranderinge der curateurs in de Academie tot Leyden, verclaerden de heeren Edelen in plaetse van den heer van Mathenes gesurrogeert te hebben den heer Van der Mijle, welcke surrogatie voor aenghenaem gehouden ende geamplecteert is. Dan eenige leeden daer bijvoeghende dat oock de plaetse van den heere Cats ende den pensionaris Camerlingh vervallen ende geëxspireert was, is meede goedgevonden dat deese saecke naerder in omvrage soude werden gebracht.

Donderdag 19 april 1640 voornoen

47. Is geleesen de extensie van de resolutie op ’t stuck van ’t weeren van de Deense thollen die bij de leeden eenparichlijcken is geapprobeert ende gehouden voor gearresteert. Ende daerbeneffens meede verstaen dat tot ambassadeurs nae Sweeden ende voorts tot beleydt ende bemiddelinge van deese saecke sullen worden geïmploieert ende ghebruyckt den pensionaris Boreel van Amsterdam ende den burgermeester Sonck; ende zijn voorts deese heeren versocht haer op ’t alderspoedighste tot deese reyse te bequaemen ten eynde van haer debvoiren in Denemercken naerder bescheyt magh werden becomen eer de Oost- ende Noordtsvaerders noch uyttet landt ghaen. Ende opdat daertoe eenige tijdt weesen magh, is meede geresolveert datte Oost- ende Noordtsvaerders nyet en sullen mogen uytloopen voor den lesten maii ende de ossescheepen nyet voor den eersten maii. Welck alles verstaen is dat ter Generaliteyt voor resolutie sal werden innegebracht.

48. De heeren Gecommitteerden Raeden naerder gebesogneert hebbende mette gedeputeerden uytte Admiraliteyt van Rotterdam belanghende haer affterstallen ende nootwendige subsidiën, verclaeren dat die vande Groote ende Cleyne Visserije uytte resolutie van ’t verleeden jaer noch ten affteren zijn een somme van ƒ 120.000 £ ende datte zelve nyet alleen die penningen prompt dienen betaelt te werden eer in see connen ghaen, maer daerbeneffens noch voor dit jaer provisionelijck voorsien moeten werden met een maent gage om de scheepen in zee te brenghen ter somme van 15.000 £ ende een maent costghelt ter somme van 15.000 £, voor touwerck ƒ 30.000, voor seylwerck 30.000 £, voor anckers ƒ 30.000 £, t’saemen maeckende ƒ 240.000 £; dat daerenboven voor dit jaer moeten hebben voor de scheepen totte Groote Visserije ƒ 189.750 £ ende voor die van de Kleyne Visserije ƒ 169.788 £, t’saemen ƒ 359.535 £, maeckende t’saemen ƒ 599.535 £.

49. Dat daerenboven om ’t leeger in ’t velt te connen brenghen, daer Zijn Hoogheyt groote instantiën toe doet, nootsaeckelijcken hebben moeten tot betaelinge van de waegens een somme van ƒ 300.000 £ weegen ’t jaer 1638, tot betaelinge van de binnenschippers van ’t jaer 1639 ƒ 200.000 £, voor de helffte in ’t 1e halff millioen totte leegerlasten ƒ 300.000 £ ende daerenboven noch tot telle quelle betaelinge van de geaffecteerde ende ongeaffecteerde soldaeten een somme van ƒ 600.000; blijvende dan noch staen alle andere crijtende lasten van logijsgelden van de steeden, vivres van frontieren, cruyt, loot, lonten ende ammunitie, betaelinge van fortificatiën, tractamenten van de officieren van de militie, sonder dat eenigh helder off penning tot dezelve te vinden is; maer alle patiëntie moeten hebben tot beeter geleegentheyt.

Ter occasie van deesen in omvraeghe gebracht zijnde dewijl uyt consenten nyet en is te verwachten ende effenwel het leegher te velde moet metten aldereersten ende de betaelinge nyet stille en can staen, off de leeden nyet en souden connen consenteren; dat noch een somme van 1.200.000 £ tegens den penning XX soude mogen werden genegotieert, verclaerden verscheyden leeden dat, hoewel tegens haer gemoedt, effenwel op ’t behaegen daerinne te connen toestaen; Amsterdam van gelijcken, mits datte penningen aen handen van de heeren Staeten offte daer deselve sullen ordonneren promptelijck sullen moeten werden gefurneert. Alle de leeden van ’t Noorderquartier verclaerden daerinne ongelast te sijn; die van Hoorn ende Enckhuysen daerbij voeghende dat van deese somme in allen gevalle voor de Admiraliteyten een somme van 200.000 £ so voor visserije als andere scheepen soude moeten werden ingehouden; wij ’tzelve allegerende ende daerenboven dat kleyne apparentie saeghen tot naerder last, vermits de onse souden vreesen dat tegens het presuppoost van nyet te negotieren in zes maenden alles aenghaende oock de reductie gerenverseert ende alles in veel meerder ongeleeghentheyt soude werden gebracht; vindende geenssints geraeden het nyeuwe credijt tegens een minder penning so veele te venghen. Dan effenwel geen ander uytcompste weesende, zijn de leeden gelast off met brieven off met affsendinge uytten haeren dit consent tenmintsten van 1.200.000 £, mits daeruyt voor ’t Noorderquartier 200.000 ingehouden werdende totte seesaecken, van haer principalen te obtineren.

49a. Die van den Hoghen Raede bij missive van den 17en april effter instantiën doende teneynde de vacante plaetsen in haer Collegie moghten werden gesuppleert om de justitie geen vorder interest te gheeven, is verstaen dat op naernoen de nominatie van de vacante raedtsheersampten sijn voorgangh neemen zal.

Donderdag 19 april 1640 nanoen

50. Sijn de leeden gesommeert alsnu naerder haer te openen belanghende de nominatie van personen tottet vacerende raedtsheersampt van saligher Opmeer in de Hooghen Raede, welcken volghens nae omvraeghe bij meerderheyt van de advijsen daertoe genomineert ende voorgeslaehen zijn: den rentmeester van espargues George Doublet met 18 stemmen, den burghermeester Audesteyn met 16 stemmen ende den secretaris Berlicom van Rotterdam met 16 stemmen.

51. Tottet vacerende raedtsheersampt in den Provinciale Raede in plaetse van den heere raedsheer Persijn, sijn genomineert ende voorgeslaeghen den advocaet Graswinckel met 16 stemmen, den thresorier Kindschot van Den Haghe met 14 stemmen ende den advocaet Crafft met 12 stemmen. Ende is verstaen dat beyde nominatiën Zijn Hoogheyt bekent gemaeckt sullen werden omm uytte zelve totte respective ampten yeder een geëligeert te werden.

52. Is daernae bij der handt genomen het 25e point van de beschrijvinge spreeckende van ’t suppleren van de ampten in ’t College van Generaliteyt; waerinne die van Haerlem, Leyden ende Amsterdam verclaerden tegens may haer beurte ende tour te sullen weesen, ’twelck sonder contradictie aengenomen weesende bij alle de leeden, is haer respectivelijcken toegestaen daertoe bequaeme ende gequalificeerde personen te mogen voorslaen. Dan de heeren van Amsterdam daerbijvoeghende dat wel dienstigh weesen soude ten aensien andere provintiën de haere in dat College continueren die alsso deur continuele kennisse van zaecken veel pertinenter kennisse van saeken van regeringe becomen ende in eenige disputen comende datelijcken contrarie exempelen weeten te allegeren, dickwils tot groot nadeel van deesen Staet welckers gedeputeerden om den corten tijdt so pertinenten kennisse nyet connen hebben, dat daerom de leeden van den Staedt die ’t begheeren souden, soude mogen werden gestaen t’haeren costen aldaer eenige persoon off personen te committeren. Is verstaen dat daernae in omvraege sal werden gebracht.