08/10/1628

 
English | Nederlands

08 - 10 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM behandelen de gisteren ingediende propositie van resident Schultetus, waarin deze heeft gevraagd om 50.000 of tenminste 30.000 gld. in contant geld voor de door generaal Carpeson voorgenomen werving van soldaten.
Vanwege verschillende meningen van de provincies stellen HHM een besluit hierover uit tot een volgende gelegenheid.

2 De koning van Denemarken bericht d.d. Kopenhagen 30 aug. dat commissaris Hoogenhouck uit Glückstadt is vertrokken en dat HHM al geruime tijd geen geld naar deze stad hebben gezonden. Hij verzoekt dit spoedig te regelen.
HHM gelasten ontvanger-generaal Doublet de van de zes provincies verzochte quoten in de 100.000 gld. subsidie voor de koning aan Hoogenhouck te betalen van het beschikbare geld. Hiermee en met de wisselbrieven van de quoten van Holland in de genoemde 100.000 gld. zal Hoogenhouck zo spoedig mogelijk naar Glückstadt vertrekken.

3 De president vraagt of het niet nodig is meer dan de zestienduizend pond buskruit naar Glückstadt te sturen, tenminste tot een totaal van zestigduizend pond.
HHM vragen de RvS in 's lands magazijn te kijken hoeveel buskruit er in voorraad is. Op grond van deze informatie wordt een nader besluit genomen.

4 Twee brieven van commissaris Cracou d.d. Elseneur [Helsingør] 10 en 16 sept. behoeven geen resolutie.