24/02/1629, 11

 
English | Nederlands

24/02/1629, 11

11 Twee raden van de Admiraliteit te Rotterdam , Van Santen en Ingelsz., delen HHM mee dat de ontvanger van de Admiraliteit 380.936 gld. ontvangen heeft van de provincie Holland , in mindering van de quote van 492.477 gld. 15 st. in de 2 miljoen voor de oorlog ter zee in het jaar 1628 conform de repartitie van 27 jan. De supplianten verzoeken om het resterende bedrag van 111.541 gld. 15 st., om daarmee een aantal noodzakelijke uitgaven van de Admiraliteit te betalen. De gedeputeerden zijn van mening dat hun in de afrekening van de quote de 27.500 gld. niet moeten worden aangerekend. De Admiraliteit had dit geld in 1628 ontvangen uit handen van de ontvanger-generaal ter betaling van de matrozen die van de schepen op de Waal naar de aldaar gelegen redoutes overgeplaatst zijn. Evenmin moeten de 58.262 gld. 1 st. 6 d. aangerekend worden, die de Admiraliteit ontvangen heeft van de provincie Holland ter betaling van de oorlogsschepen op de binnenwateren. Hetzelfde geldt voor de 42.000 gld. betaald aan Joost van Colster uit Holland als aflossing van het geld dat hij voor de Admiraliteit had uitgegeven. Genoemde drie bedragen hebben immers gediend voor de aflossing van de schulden van het jaar 1627 en daarvoor.
Ten tweede verzoeken de supplianten om een resolutie op de door de gedeputeerden van de Admiraliteit ingediende remonstranties, om de goederen die naar het platteland ten zuiden van de Maas en elders worden gebracht te mogen belasten met het Bosch licent, ter voorkoming van smokkel en fraude.
Ten derde vragen de supplianten een beslissing op de brief van de graaf van Wacken, waarin hij aanbood om alle gevangenen van deze landen in vijandelijke handen te ruilen tegen zijn mensen in Rotterdam.
HHM vragen de gedeputeerden die zich over de zaken van de Admiraliteit gebogen hebben en aanwezig zijn, het eerste verzoek nader te onderzoeken en er verslag over uit te brengen. Het tweede verzoek wordt in beraad gehouden. Het derde verzoek kan de vergadering niet in overweging nemen, aangezien het om een particulier gaat.