27/04/1628

 
English | Nederlands

27 - 04 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Brouwer bericht over de tekorten van de Admiraliteit in Zeeland . Deze zijn groot vanwege de door haar verrichte noodzakelijke equipage ter zee. Omdat er moeilijkheden kunnen ontstaan door de slechte betaling van de matrozen, verzoekt Brouwer het Admiraliteitscollege te subsidiëren met een groot bedrag.
HHM geven ontvanger-generaal Doublet opdracht het aandeel van het College, 20.000 gld., in contant geld te betalen van de door Utrecht beloofde 100.000 gld.

2 Jacques Adriaenssen van Duivelant, waard in de Dobbelde Sleutels te Rotterdam, declareert de in zijn huis genuttigde consumpties voor de ambassadeur van Venetië George Jorgij, van 11 tot 13 juni 1626, en voor Soranzo, van 2 tot 4 jan. 1627. In totaal bedragen deze 1.293 gld. 16 st.
HHM horen hofmeester Mortaigne over deze declaratie.

3 De RvS adviseert Caspar Simonius Rits na betaling van 3.000 à 4.000 rijksdaalder vrij te laten.
HHM willen Rits dit niet als besluit voorstellen maar als Rits zelf een voorstel doet, zullen zij dit in overweging nemen.

4 Op verzoek van kwartiermeester Solemne geven HHM kapitein Hemkens opdracht hem met zijn aan de koning aan te bieden kisten over te brengen naar Engeland.

5 De RvS compareert en bericht in aanwezigheid van Z.Exc. over het rapport van de gecommitteerden tot visitatie van de IJssel. Zowel de RvS als de stadhouder vinden het nuttig drie schansen langs de rivier aan te leggen en vijf andere werken, tezamen begroot op 150.000 gld.
Morgen zal dit met de door de heren van Friesland en Groningen verzochte werken worden afgehandeld.

6 Met advies van Z.Exc. en de RvS bezenden HHM Gelderland , Zeeland , Friesland en Groningen om de consenten voor leger en marine te begunstigen. Deze provincies hebben hun landdagen nog niet gehouden of niet volledig ingestemd met de petitie van de RvS en hetgeen in de brieven van 24 maart aangaande de zeezaken is verzocht.

7 De RvS bericht dat het logiesgeld in Emden gerepartieerd is op Friesland voor 569 gld. 2 st. per maand. Dit heeft de provincie nog niet betaald.
HHM laten de RvS er bij de provincie op aandringen het logiesgeld te betalen.

8 Op het verzoek van luitenant-admiraal Dorp om een instructie antwoorden HHM vast te houden aan de instructie en de laatste besprekingen van zeezaken. Daarnaast krijgt Dorp een kopie van de resolutie d.d. 21 april en kan hij Z.Exc. om een opdracht vragen.

9 Een besluit over het verzoek van de secretaris van de koning van Denemarken om ratificatie van de op 9 dec. 1625 gesloten alliantie of nietigverklaring van de door zijn koning gegeven ratificatie, stellen HHM uit.

101 Nogmaals wordt voorgelegd een bekwaam en ervaren persoon in plaats van de overleden thesaurier-generaal De Bie aan te stellen opdat de financiën en alles wat daarmee samenhangt behoorlijk worden geleid.
De heren van Holland verklaren daartoe geen last te hebben en vragen om uitstel. De andere provincies menen echter dat uitstel slecht is voor het land.
Na overleg benoemen HHM de heer Goch, de huidige griffier, met hetzelfde salaris en dezelfde privileges als De Bie heeft gehad en op een nog op te stellen instructie. In plaats van Goch wordt mr. Cornelis Musch, secretaris van Rotterdam, tot griffier aangesteld.
Feith en een door de heren van Holland te nomineren persoon, Brouwer, Rode, Saeckma, Haersolte en Clant stellen de instructies op voor de thesaurier en de griffier. Na bericht hierover zullen deze definitief worden vastgesteld.

1 Deze resolutie is in S.G. 53 is ingeschreven door een klerk en ondertekend door Ploos .