19/05/1628

 
English | Nederlands

19 - 05 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De afgevaardigden van de stad Groningen en die van de Ommelanden compareren. Beide partijen willen hun geschilpunten bespreken. Aangezien zij echter geen overeenstemming kunnen bereiken, laten zij een beslissing over aan HHM.
HHM laten Feit, Noortwyck, Van der Dussen, Stavenis, Ploos, Oenema en Aelbertsz. de geschilpunten op dezelfde voet als vorig jaar behandelen. Zij moeten echter beginnen met de kwestie van de belasting en daarna de overige punten afhandelen.

2 Op een brief van ambassadeur Langerack d.d. Parijs 6 mei nemen HHM geen besluit.

3 HHM geven de brieven van de gezanten uit Frankrijk d.d. Parijs 5 mei aan thesaurier-generaal Van Goch. Hij moet er de belangrijkste punten uit halen en aan HHM doorgeven.

4 Op een brief van de gedeputeerden te Emden d.d. 2/12 mei volgt geen resolutie.

5 Ernst Casimir schrijft d.d. Groningen 30 april wat ingenieur Johann Eems hem heeft bericht inzake de situatie van Knock langs de Eems.
HHM zullen de brief bespreken met Z.Exc. en de RvS.

6 Een brief met berichten van de Staten van Friesland d.d. Leeuwarden 6 mei behoeft geen resolutie.

7 De Emdense afgevaardigden Everhardus Everdes, burgemeester, dr. Wilhelmus Witfelt, secretaris, en Abraham Hermans, compareren. Krachtens hun geloofsbrieven melden zij enkele belangrijke kwesties te willen bespreken.
Om de vergadering niet te lang op te houden, zullen Feit, Van der Dusse, Bas en Ploos deze met hen bespreken.

8 De aanwezige raden van de Admiraliteit te Amsterdam brengen een brief ter sprake d.d. Amsterdam 15 mei. Daarin verklaart het Admiraliteitscollege dat inzake de kapiteins van de oorlogsschepen op de Eems het best aan de gedeputeerden te Emden kan worden geschreven.
HHM zullen de gedeputeerden te Emden daarvan op de hoogte stellen en de zaken rond de kapiteins aldaar aan hen overlaten.

9 Bas meldt alles in het werk te hebben gesteld om Carel van Gelder namens secretaris Gunter met Joost Brasser tot overeenstemming te brengen inzake hun geschil over de betaling van 18.021 pond 17 st. 8 d. Aangezien beide partijen voet bij stuk houden, is er geen akkoord bereikt.
HHM laten het tussen resident Vosbergen en Brasser gesloten contract intact in het voordeel van laatstgenoemde.

10 Philippe Calandrini komt binnen en stelt met een akte obligatoir1 zekerheid voor het onderhoud van en de servitiën voor de uit Stade afkomstige troepen van Morgan.

11 Mr. Coenraedt Ruis en Willem Brasser, raden van de Admiraliteit te Rotterdam, compareren. Zij verzoeken subsidie voor de betaling van vier in opdracht van HHM te kopen oorlogsschepen en willen dat hun College meer dan 20.000 pond van het geld van Utrecht ontvangt.
HHM kunnen momenteel niet meer subsidiëren dan de 20.000 pond van Utrecht, aangezien dit in verhouding met de quote is verdeeld over de verschillende Admiraliteitscolleges. Het extra voor de vier schepen benodigde geld moeten zij betalen uit de door Holland aan hen verstrekte subidie.
Ten tweede vragen Ruis en Brasser de uitvoer van hout en andere materialen naar de Zuid-Hollandse dorpen in de Langstraat voor de reparatie van afgebroken huizen toe te staan.
HHM keuren deze uitvoer niet goed zonder er eerst over te zijn geïnformeerd.
Ten derde verzoeken zij de uitvoer naar Frankrijk van pek, teer, lood en dergelijke goederen toe te staan aangezien de kooplieden op de Maas daarop aandringen.
HHM zullen de laatst uitgevaardigde plakkaten hierover onderzoeken en het verzoek vervolgens nader bespreken.

1 De akte is door een klerk ingeschreven in S.G. 53.