05/08/1628

 
English | Nederlands

05 - 08 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Een brief van agent Brederode d.d. Bazel 21 juli behoeft geen resolutie.

2 De afgevaardigde van de 35 ruiters van verschillende in Bergen op Zoom gelegerde compagnieën, gedaagden in cas van appèl, heeft de namens Rogier van Brouchoven en consorten, eisers, aan HHM gegeven eis en conclusie gezien en antwoordt erop.
HHM geven dit antwoord aan de tegenpartij om er binnen veertien dagen na de aanzegging op te antwoorden.

3 HHM geven de arme student Erricus Beldichius Marchiacus uit medelijden 6 gld. Kamerbewaarder Herdersum zal hem dit bedrag uitreiken.

4 HHM lezen het rekest van Pieter Pampes. Op 182 feb. 1626 heeft hij octrooi verkregen om exclusief op zijn kosten zelfspelende orgels, positieven en klavecimbels te mogen maken en laten maken.
HHM verlenen Pampes voorschrijven aan de magistraat van Utrecht opdat zijn octrooirecht wordt gehandhaafd tegen Willem Diakes en Henrick Lambertsz., die de uitvinding hebben nagemaakt.

5 Op verzoek van Govert Lups, inwoner van Erkelenz, verlenen HHM hem voorschrijven aan hun afgevaardigden in Friesland. Deze moeten zich ervoor inzetten dat Lups 600 gld. rente krijgt over de door hem aan de compagnie van kapitein Heydon in het Land van Gulik [Jülich] voorgeschoten en laat terugbetaalde 3.000 gld.

6 De president heeft conform de resolutie van 26 juli met Z.Exc. gesproken over de verering voor Loys de Saulguere, heer van Ormois. Frederik Hendrik adviseert Saulguere een plaats in de compagnie van Châtillon, 12 gld. per maand en eenmalig 1.000 gld. te geven.
HHM nemen dit advies over, maar geven Saulguere 600 in plaats van 1.000 gld., waarvan ordonnantie wordt gedepêcheerd.

7 Naar aanleiding van het tweede lid van het op 21 juli gedane verzoek van de afgevaardigden van de Admiraliteit te Amsterdam staan HHM de uitvoer van koper naar neutraal gebied toe. Zij zullen de Admiraliteitscolleges hiervan op de hoogte brengen. Er moet zo goed mogelijk worden opgelet dat het koper niet in handen van de vijand komt. Verder blijft het laatste plakkaat tegen de uitvoer van schepen, munitie en anderszins geheel van kracht.

8 Agent Falckenburch bericht conform de resolutie van 13 juli het door hofmeester Mortangie ingeleverde bewijs ter rechtvaardiging van de locatie van de vermiste roerende goederen deugdelijk te vinden.
HHM laten alle vermiste goederen van de voornaamste inventaris van kamerbewaarder Herdersum schrappen en ontheffen hem ervan. Desalniettemin moet er geprobeerd worden de goederen uit het hof van de koning van Bohemen en het logement van ambassadeur Carlaton terug te halen.

9 De aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges adviseren d.d. 1 aug. over het op 28 juli ingediende rekest van Wybe Hilles en Johan Popkens. Zij menen dat de door de Admiraliteit te Dokkum goedgekeurde verhoging van hun traktement met 50 gld. per jaar gepasseerd moet worden, aangezien het College daartoe ongetwijfeld deskundig heeft besloten.
Ondanks dit advies wijzen HHM de verhoging af, omdat deze strijdig is met het reglement.

10 Op verzoek van Wijnant de Keijser verlenen HHM hem zes maanden verlenging van zijn sûreté de corps om zijn afrekening en andere zaken te doen.

11 In een rekest meldt Henderick van Nassau onder meer dat HHM hem op 3 dec. 1626 en 28 feb. 1627 175 gld. hebben geschonken, mits hij voortaan zijn zaken zou overlaten aan de justitie en zich daaraan zou houden. De suppliant beweert dat men hem hetzelfde bedrag als maandelijks traktement zou moeten betalen.
HHM geven de suppliant naast de eerdere schenkingen eenmalig 100 gld., mits hij hen niet meer zal lastigvallen.

1 In de presentielijst in S.G. 53 en 3187 staat Boom abusievelijk voor Verboom.
2 Dit moet 19 zijn.