19/11/1629

 
English | Nederlands

19 - 11 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 1 Ter vergadering verschenen is de uit Amsterdam teruggekeerde Raetsfelt. Op last van HHM heeft hij met veel moeite en met hulp van de magistraat van Amsterdam voldoende schepen bemachtigd voor het vervoer van de troepen van maarschalk Falckenborch. De maarschalk heeft met de schippers of reders van deze schepen voorwaarden afgesproken voor het vervoer, de betaling en de ontscheping volgens de chertepartij. De maarschalk is er als gevolg van afwezigheid van enkele goede bekenden te Amsterdam niet in geslaagd een waarborg te stellen die overeenkomstig de resolutie van HHM nodig was voor het voldoen aan de voorwaarden. Hij heeft beloofd naar 's- Gravenhage te komen om HHM dienaangaande genoegdoening te geven. Raetsfelt verzoekt HHM hem van zijn opdracht te ontheffen.
Nadat de RvS ter vergadering advies heeft gegeven, besluiten HHM de RvS te machtigen ervoor te zorgen dat het land door het ontbreken van de waarborg geen schade lijdt en op te treden tegen de maarschalk op de plaats waar hij is, waarbij hem zo min mogelijk misnoegen wordt gegeven.

2 Na beraad besluiten HHM de Admiraliteiten aan te schrijven tussen aanstaande donderdag en 6 dec. twee gedeputeerden naar 's- Gravenhage te sturen om met de gecommitteerden van HHM de beveiliging van de zee in de komende winter te bespreken. Verder besluiten HHM de Admiraliteit te Rotterdam speciaal te schrijven twee uit haar midden te sturen met een advies over welke en hoeveel schepen op de rivieren afgedankt kunnen worden als gevolg van de val van 's- Hertogenbosch.

3 HHM manen de RvS alle mogelijke moeite te doen om overeenkomstig hun eerdere resolutie de twaalfduizend man die in het voorjaar ter belegering van 's- Hertogenbosch zijn gelicht, af te danken. Ten tweede wordt de RvS verzocht te bedenken hoeveel geld nodig is ter afdanking van de resterende soldaten die gelicht zijn in verband met de vijandelijke inval op de Veluwe, en wanneer dit geld opgebracht moet worden opdat de provincies tegen die tijd hun quoten kunnen verschaffen.
Na overleg verklaart de RvS betreffende het eerste punt het uit te voeren indien het geld dat voor het lichten van de twaalfduizend man is beloofd, meteen door de drie provincies wordt opgebracht. Hierop verklaren de heren van Gelderland, Holland en Utrecht dat het beloofde geld al geruime tijd klaar ligt, mits gezorgd wordt voor het onderhoud van de ongerepartieerde troepen die in de stad Utrecht in garnizoen liggen. Wat betreft het tweede punt belooft de RvS een lijst te geven van de bovengenoemde soldaten en tevens een nauwkeurig overzicht van het geld waarmee zij afgedankt zouden kunnen worden en een schatting van de daarvoor benodigde tijd.

4 Ontvangen is een brief met berichten van Langerack d.d. Parijs 9 nov. waarop geen besluit is genomen.

5 President Noortwijck geeft HHM in overweging de opbrengst van de middelen die in 's- Hertogenbosch uit naam van de Generaliteit verpacht worden, aan te wijzen ter aflossing van het geld dat op het krediet van de provincies in het bijzonder ten behoeve van de Generaliteit geleend is op rente.
HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen.

6 Gehoord is de eerder uitgestelde verklaring van de heren van Holland over het kolonelschap van Johan Albrecht graaf van Solms in plaats van de overleden kolonel Grenu.
HHM besluiten de graaf de commissie als kolonel te verlenen waarop hij de eed heeft afgelegd.

7 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 16 nov. over Wezel en geresumeerd is het advies van de RvS d.d. 18 oktober.
HHM besluiten dat beide adviezen nogmaals ter vergadering gelezen zullen worden om er vervolgens een besluit over te nemen.

8 Na beraad over het fortificeren van Ruhrort en het verkrijgen van het benodigde geld daarvoor, besluiten HHM dat de RvS hierover, na overleg met Z.Exc., zal adviseren.

9 Gelezen is de memorie van commissaris Hoogenhouck om 2.000 rijksdaalder te ontvangen die door hem op wissel zijn getrokken te Hamburg ter betaling van het voormalige garnizoen in Glückstadt.
HHM besluiten de gedeputeerden van de diverse provincies ertoe aan te sporen er bij hun principalen op aan te dringen hun tekorten in de aan de koning van Denemarken beloofde subsidies te voldoen om daarmee de genoemde wissel en andere zaken te betalen. HHM hebben gemerkt dat een officieel schrijven geen effect sorteert.

10 Gelezen is de remonstrantie van kolonel De Haulterives om bevorderd te worden tot luitenant-generaal van de Fransen in plaats van de overleden baron De Courtomée.
HHM besluiten dit met Z.Exc. te bespreken.

11 Gehoord is het verslag van de graaf van Culenborch en de andere gedeputeerden van HHM die overeenkomstig de resolutie d.d. 17 nov. overleg hebben gepleegd met Z.Exc. over het vergeven van het hoofdschoutambt van 's- Hertogenbosch. Z.Exc. laat de beslissing aan HHM over. HHM bedanken de graaf en de anderen voor hun moeite.

12 De uit Zeeland teruggekeerde Brunixs, gedeputeerde van HHM bij de vergadering van Heren Negentien van de WIC, doet verslag van alles wat bij die vergadering is gepasseerd. Heren Negentien hebben Z.Exc. 425.000 gld. gegeven voor zijn recht op de veroverde schepen van de Spaanse zilvervloot. Als hij daarmee geen genoegen neemt, laten Heren Negentien verdere aanspraken aan zijn beslissing over. De WIC moet zelf nauwkeurig bijhouden welke schepen worden veroverd om daaruit perfect het recht van Z.Exc. af te leiden. HHM bedanken Brunixs voor zijn moeite.

13 Geresumeerd is de door de RvS opgestelde conceptbrief aan de koning van Zweden over wat is afgesproken tussen de Republiek en maarschalk Falckenberch betreffende de door hem ten dienste van de koning van Zweden gelichte troepen.
HHM stellen de brief vast en besluiten hem aan de koning te sturen.

14 Gehoord is het verslag van de ontvanger-generaal betreffende het door Gelderland , Utrecht en Holland beloofde geld voor het onderhoud van de 12.000 soldaten.
HHM besluiten dat de ontvanger-generaal zijn commiezen dag en nacht moet laten werken om het geld te verkrijgen ter afdanking van de genoemde soldaten.

15 Gehoord is het bericht van de ontvanger-generaal betreffende de 25.000 gld. die de Admiraliteit te Rotterdam eist van de Generaliteit en die zijn toegezegd.
HHM stellen een besluit uit.

1 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.