Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 6 oktober 1638

ZITTING J

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 8 september tot 10 oktober 1638

Woensdag 6 oktober 1638 voornoen

126. De gedeputeerden naerder geëxamineert hebbende de instructie voor de gedeputeerden ter Generaliteyt geconcipieert ende dienende van haer consideratiën opte zelve ende in wat voeghen wel noodigh weesen soude om d’zelve te ampliëren, is goedtgevonden de leeden daervan te gheeven copije om tegens de aenstaende vergaderinge naerder op gelast te comen.

127. Den resident Spieringh alsnoch insisterende opte coninuatie van ’t subsidie van 50.000 £ ter maent voor een jaer, worde ‘tzelve alsnoch bij Delfft geëxcuseert; d’andere leeden consenteerden, eenige in een jaer, andere in 6, 4 off 3 maenden, is alsnoch om Delfft de zaecke gehouden in resumptie.

128. Die van der Goude haer naerder openende op het consent van de binnenscheepsbieren, sustinerende dat een concept van een ordonnantie van ingestelt ende haer behandight behoort te worden om daertegens haer grieven te openbaeren, is verstaen datte ordonnantie opte scheepsbieren claer leydt; dat op mergen haer dezelve voorgeleesen ende haer grieven so sij eenige hebben daerop sullen werden gehoort.

129. Daernae in omvraege gebracht zijnde verscheyden posten van de petitie van den Raedt van State van ’t jaer 1638 ende daerop meede gehoort weesende ’t advijs van de heeren Committeerde Raden, is goedtgevonden daermeede te conformeren op volghende voet, te weeten belanghende ’t zuyveren van de defecten tot anno 1638, dattet zelve behoort te geschieden ten mintsten datte provintiën nae ’t exempel van deese provintie behooren te reeckenen tottet jaer 1638 toe; dat totte betaelinge van de interessen van de capitalen tot laste van de Generaliteyt gelicht geconsenteert soude moghen werden een somme van 200.000 £, de rest bij de provintiën zelffs betaelt, die oorsaecke van deese lichtingen zijn vermits haere defecten; dat in de 3 staten van oorloghe ende ’t aenhouden van de 500 mannen binnen Eemden werdt geconsenteert, maer belanghende de 50 compagniën tot ultima octobris toe, dewijl Amsterdam, Alckmaer ende andere daerop noch difficijl waeren, is goedtgevonden die pointen te resumeren alsmeede het point van ’t aenhouden van ’t regement van Charnacé, bij Amsterdam alleen gedifficulteert. Dan dewijl bij deese occasie meede mentie gemaeckt worde van verscheyden andere zaecken als van de makelardijen van den ontfanger-generael ende ’t converteren van de ordonnantie van de defecten van de provintiën in obligatiën tot laste van de Admiraliteyt, is belanghende het 1e geresolveert dat met alle debvoiren daertoe de handt gebooden zal worden, dat alle de Generaliteyts ontfangers op ’t stuck van de makelardijen sullen worden gereguleert als ten aensien van de particuliere ontfangers van deese provintie voor deesen geresolveert is geweest ende datten secretaris van de Reeckencamer aengeschreeven zal werden om alle de slots van de reeckeninge van de ontfangers zedert het jaer 1634 aen de vergaderinge over te leeveren om naerder geëxamineert te worden hoe in ’t stuck van de makelardijen haer hebben gedraegen, ende belanghende ’t vorder dat een lijste zal worden gemaeckt van alle de ordonnantiën die in obligatiën geconverteert zijn, ende van nu voortaen geen vorder conversiën gedooght.

130. De gemeene voorluyden versoeckende betaelinge van ‘tgunt zij in ’t leger van anno 1636 ende 1637 aen ’t landt hebben verdient, is goedgevonden alvooren te verstaen het advijs van de heeren Committeerde Raden hoe ’t staet mette consenten van de provintiën op ’t stuck van de leegerlasten ende wat dienthalven bij haer is gefurneert.

131. De gemeene boden zedert may lestleeden van haer verdient salaris ende verschooten penningen geen betaelinge becomen hebbende ende versoeckende satisfactie, is goedgevonden de heeren Committeerde Raden te lasten omme uyt d’een off d’ander gelegentheyt dezelve satisfactie te doen.

132. Den ontfanger Cinque van der Goude reïtererende zijn versoeck om zijn ampt op zijn zoon te mogen resigneren, ende daerop gehoort de consideratiën ende ’t versoeck van de heeren van Schoonhoven versoeckende van denzelven ontfanger gesepareert te worden ende eenen apart te hebben, is nae deliberatie ’t versoeck van resignatie aen voorn. ontfanger toegestaen ende daerbij goedgevonden dat op ’t versoeck van Schoonhoven, ’t officie van der Gouw vacant werdende, naerder zal werden gelet.

133. Dan bij deese occasie clachten gedaen werdende datte resolutiën genomen tegens de assignatiën met so meenighfuldige contrarie dispensatiën t’eenemael geannulleert werdt tot grooten ondienst van ’t landt ende dat daeromme wel noodigh weesen soude dezelve effter vast te stellen, is nae deliberatie ‘tzelve bij meest alle leeden goedgevonden ende dienvolgens geresolveert dat voortaen geen resignatiën meer sullen mogen werden geaccordeert, anders als met eenparige advijsen van alle de leeden; dan de heeren van Delfft sustinerende dat men haer de deure nyet conde sluyten, is verstaen dat in reguarde van haeren ontfanger noch sal worden gedispenseert.

134. Is voorts verstaen dat op mergen voornoen zal worden bij der handt genomen ende voltrocken het besogne opte zaecken van de zee ingestelt ende dat tot dien eynde de generale vergaderinge werdt uytgestelt tot naernoen.