22/11/1628

 
English | Nederlands

22 - 11 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 In een rekest meldt Jeromina Gomes, weduwe van de Rotterdamse koopman Diego Gomes Duarte, dat haar man als eerste een nieuwe manier van assurantie van goederen heeft geopenbaard aan HHM. Zij verzoekt hierom een redelijke vergoeding te krijgen als de methode in de Republiek in de praktijk wordt gebracht.
HHM nemen dit in beraad totdat er is besloten over de assurantie.

2 Herman van Middelcoop verzoekt een ordonnantie te krijgen van 700 gld. vanwege een halfjaar huur, vervallen op 1 nov., voor het huis en erf waar alle buitenlandse heren en ambassadeurs komen logeren.
HHM gelasten commies Verhaer het halfjaar huishuur aan de suppliant te betalen.

3 De president bericht Z.Exc. op de hoogte te hebben gesteld van de gisteren genomen resolutie aangaande het vergeven van het eerste vrijkomende kolonelschap over een regiment Schotten. Z.Exc. heeft geantwoord erop te vertrouwen dat HHM met dit besluit niet proberen zijn aanstellingsrecht van de kolonelschappen en andere functies bij de Nederlandse en vreemde regimenten en compagnieën te beperken. Daartoe heeft hij immers van oudsher de bevoegdheid. Desondanks vraagt Z.Exc. hun enkele heren uit de vergadering af te vaardigen om de resolutie met hem te bespreken.
HHM laten de kwestie hierbij en nemen pas een besluit wanneer het geval zich voordient.

4 Conform het gisteren opgestelde advies van de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteiten over het op 21 okt. ingediende rekest van de ontvanger te Bergen op Zoom schrijven HHM de drost en magistraat van deze stad. Zij verbieden hen belasting te heffen op de uitvoer van gezouten vis, haring, zeep en okshoofden Franse wijn, aangezien deze heffing het algemeen belang schaadt.

5 De Admiraliteit in Zeeland schrijft d.d. Middelburg 16 nov. de brieven aangaande het indienen van de rekening van ontvanger Teellinck tot en met 1627 aan de Rekenkamer van Zeeland te hebben gegeven. Het College heeft deze verzocht zo spoedig mogelijk te regelen dat de openstaande rekeningen van de ontvanger bij de Generaliteitsrekenkamer worden ingeleverd.
HHM sturen deze brief aan de Generaliteitsrekenkamer om daar te worden bewaard.

6 HHM ontvangen een brief van Ernst Casimir d.d. Groningen 3 nov. met een kopie van zijn antwoord aan overste Gallas op diens brief over de zaak van kapitein Roussel. In een andere brief schrijft Gallas d.d. Berum 9 nov. over de staatse soldaten van de compagnie van Roussel. Deze zijn door de keizerlijke soldaten in het kasteel te Petkum gevangengenomen.
HHM geven de brieven met bijlagen aan de RvS. Deze moet er na overleg met Z.Exc. over adviseren.

7 David de Solemne, kwartiermeester van het regiment van de heer De Betune en van Ernst Casimir, verzoekt hem te begunstigen met een compagnie infanterie of hem toe te staan zijn ambt over te dragen aan zijn zoon of het voor geld aan een vreemde te verkopen. Dit is eerder aan anderen toegezegd.
HHM wijzen het verzoek voor eens en voor al af.

8 HHM blijven bij hun eerder genomen resolutie over het verzoek van luitenant-generaal Staeckenbrouck om herstel van het eerder aan hem betaalde extraordinaris maandtraktement van 100 gld.

9 De aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteit te Amsterdam vragen om ordonnantie van twee vijfde van de quoten van Friesland en Groningen in het tweede miljoen voor de equipage in 1628.
HHM geven deze verklaring aan hun gedeputeerden en de aanwezige gecommitteerden van de Admiraliteitscolleges. Zij moeten hiermee bij de verdeling van het tweede miljoen terdege rekening houden.

10 Over de declaratie van generaal Pieter van Beveren voor zijn vacaties, wedden, reiskosten en door hem tussen 1 juli 1627 en 16 sept. verstrekte voorschotten vragen HHM advies aan thesaurier-generaal Van Goch.

11 Schotte compareert met de thesaurier-generaal en de ontvanger-generaal. Zij berichten dat de RvS in toenemende mate wordt bezocht door en namens aannemers van de fortificatiewerken die om betaling van hun schulden vragen. Het zal niet langer mogelijk zijn de zaken onder controle te houden, tenzij HHM spoedig deze betaling regelen. Van de afzonderlijke provincies komt er voor deze werken immers geen geld binnen op het kantoor van de ontvanger, aangezien deze het besteden aan logiesgeld en andere zaken.
HHM zullen de eerder hierover begonnen besprekingen hervatten en een manier bedenken om een aanzienlijk bedrag te vinden voor de betaling van de genoemde aannemers. Naast enkele raden van State en de thesaurier hebben zij hiertoe Eck, Noortwyck, Bas, Ploos, Eysinga en Schaffer aangewezen.

12 De ontvanger-generaal bericht door verschillende solliciteurs en anderen te worden lastiggevallen. Zij willen de door hem ter schadeloosstelling voor de op 31 dec. 1627 vervallen soldij van de ongerepartieerde ruiters en knechten verstrekte obligaties betaald krijgen. Ook meldt de ontvanger dat de provincies hun quoten in het subsidie voor de Deense koning niet betalen, waardoor verschillende door hem aan particuliere kooplieden verstrekte obligaties onbetaald blijven.
HHM schrijven de nalatige provincies aangaande beide punten en verzoeken Z.Exc. en de RvS deze brieven te ondersteunen.

13 Conform het door Schotte en thesaurier-generaal Van Goch namens de RvS uitgebrachte advies wijzen HHM het gisteren ingediende rekest van Herman Bossch af. Het buskruit en de soldatenuniformen zijn immers niet direct van het geld van de koning door diens dienaren ingekocht, maar houden verband met het persoonlijke voordeel van de suppliant.

14 Namens de RvS berichten Schotten en thesaurier-generaal Van Goch over een brief van Oenema d.d. Amsterdam 17 november. Hierin schrijft Oenema in opdracht van de Raad de door de dienaren van de Deense koning gekochte oorlogsmaterialen te hebben gecontroleerd en goed bevonden. Dit betreft onder meer buskruit, lood, musketten, bandeliers, geweren, hengsels, hellebaarden, trommels en borststukken met kruisriemen. De verkopers, de kooplieden Paulo Willem en Cornelis van Leuwen, klagen dat deze goederen zes maanden gereedlagen, maar tot hun schade niet konden worden ingescheept en weggezonden omdat de betaling van de koning uitbleef. Zij verzoeken HHM om de - conform de resolutie van 9 nov. in aftrek van het subsidie aan resident Schultetus toegezegde - koopsom voor deze goederen van 50.000 gld. binnen vier in plaats van acht maanden te doen betalen. Van dit bedrag moeten HHM een obligatie verstrekken, opdat de oorlogsmaterialen spoediger kunnen worden verzonden.
HHM machtigen ontvanger-generaal Johan Doublet om Paulo Wilhelm en Cornelis van Leuwen een obligatie te verstrekken voor de aan Schultetus in aftrek van het subsidie toegezegde 50.000 gld. Zij beloven dit bedrag over acht maanden na 9 nov. te betalen.

15 Beaumont levert een reactie in op de door de drost en magistraat van Bergen op Zoom ingediende stukken aangaande de heffing van 10 st. per door hun stad naar de legerplaats vervoerd ton bier.1

1 Deze reactie ontbreekt in S.G. 3187. Voor de insertie is ruimte overgelaten van ongeveer twee blanco folio's.