11/04/1629

 
English | Nederlands

11 - 04 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 De gedeputeerden van Friesland en Groningen delen mee dat de Staten van Friesland en die van Groningen een akkoord afgesloten hebben over de commandanten van Leerort, Bourtange, Langakkerschans [Nieuweschans] en Bellingwolde. Het commando over deze forten zal elke drie jaar gewisseld worden. Het bevel over Leerort wordt om deze reden van kapitein Willem Coenders overgedragen op kapitein Homuo van Hettinga, die het vanaf 1 mei de komende drie jaar zal voeren namens de provincie Friesland. De gedeputeerden van dit gewest verzoeken HHM een commissie uit te vaardigen voor Hettinga.
De vergadering vraagt advies aan de RvS. Tevens verzoeken HHM de RvS ervoor te zorgen dat, als deze commissie uitgevaardigd wordt, Coenders van zijn instructie ontslagen wordt en deze op Hettinga overgedragen wordt.

2 De vergadering wordt ervan op de hoogte gebracht dat Falckenberch, maarschalk van de koning van Zweden, aandringt op een snel en hopelijk positief antwoord op zijn propositie d.d. 3 april.
HHM zullen de propositie morgen bespreken en over het advies van Z.Exc. en de RvS beraadslagen.

3 Schaffer verzoekt HHM namens de Staten van Groningen de traktementen voor de kolonel, de luitenant-kolonel, de majoor en de kwartiermeester van het Duitse regiment dat op Groningen gerepartieerd is, te valideren in de staat van oorlog.
De vergadering vraagt advies aan de RvS over de traktementen van de majoor en de kwartiermeester en houdt het overige in beraad.

4 President Noortwyck deelt de vergadering mee dat door het overlijden van de graaf van Oxford een lijfpensioen van 3.000 gld., dat gerepartieerd is op de staat van oorlog voor de provincie Utrecht , vacant is.
HHM besluiten het pensioen met ingang van vandaag toe te kennen aan de baron van Danau, omwille van zijn verdiensten voor de gemene zaak, zijn relatie met het huis van Nassau en als vergoeding voor de geleden schade in Bohemen, de Palts en Pruisen. De baron moet in ruil daarvoor bereid zijn in dienst te treden van de Republiek in de hoedanigheid die HHM zullen bepalen.
De gedeputeerden van Utrecht willen deze zaak eerst voorleggen aan de Staten van Utrecht.

5 Gehoord is het rapport van Noortwyck en Ploos, die samen met de afwezige Beaumont krachtens de resolutie van HHM d.d. 31 maart verder beraadslaagd hebben over het advies van de RvS d.d. 26 maart op het rekest van Johan de Gryse, hoogbaljuw van het Vrije van Sluis.
HHM verklaren dat de nieuwe keur van Albrecht en Isabella, als graven van Vlaanderen, uit 1619, waarin gesteld wordt dat man en vrouw van elkaar erven bij gebrek aan erfgenamen aan de zijde van de overledene, niet van kracht is in het Vrije van Sluis onder het gezag van HHM. De inwoners van dat gebied moeten de bepalingen van de oude keuren en het gewoonterecht blijven volgen. De ontvangst en de administratie van dergelijke erfenissen gebeurt door de hoogbaljuw, die daarvoor één derde van de totale erfenis krijgt. Het overige deel moet in de rekeningen opgenomen worden ten bate van HHM.

6 De Noordse Compagnie vraagt te mogen beschikken over een konvooi van vier oorlogsschepen voor de vaart naar Spitsbergen en Jan Mayen.
Dit verzoek wordt voorgelegd aan de aanwezige gedeputeerden van de Admiraliteiten.

7 De vergadering kent Michael Renart, student theologie te Franeker, eenmalig 25 gld. toe.

8 Ontvangen is een antwoord van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. Rotterdam 4 april op het op 22 maart bij HHM ingediende rekest van Abraham Bogert waarin deze verzocht om de betaling van 8.611 gld. 6 st. voor de levering van canvas in de periode november 1625 tot en met juli 1627. Het advies stelt dat men het grootste deel van de schulden aan de suppliant in contant geld moet betalen met rente vanaf 1 jan. 1628. Tevens moet men hem voor de rest een obligatie geven met de belofte dezelfde rentevoet te hanteren. De obligatie moet betaald worden uit het eerste geld dat de provincies aan de Admiraliteit overmaken voor het aflossen van de schulden tot 1627.
De vergadering wijst dit verzoek af. De suppliant mag alleen betaald worden uit het geld dat de provincies aan de Admiraliteit volgens de repartitie d.d. 27 jan. geven als aflossing van hun schulden uit de periode 1622 tot en met 1627.

9 De Admiraliteit in het Noorderkwartier verzoekt in een brief d.d. Enkhuizen 29 maart ten laste van het land 20.000 gld. te mogen lenen. Met dit geld moeten enkele mogelijke moeilijkheden die kunnen ontstaan door de slechte betaling van aangekochte munitie, voorkomen worden.
De vergadering machtigt de Admiraliteit om voor de duur van zes maanden 20.000 gld. te lenen op rente, waarmee ze het buskruit en andere benodigdheden die in 1628 gekocht zijn, kan betalen. De Admiraliteit moet deze lening terugbetalen uit het geld dat ze ontvangt uit het tweede miljoen van 1629.

10 HHM machtigen ontvanger-generaal Phillips Doublet om de Admiraliteit in het Noorderkwartier op eigen verzoek assignaties op de provincies te verlenen voor de aflossing van de lopende schulden uit de periode 1622 tot en met 1627, conform de repartitie d.d. 27 jan.

11 Gehoord is het rapport van Essen en andere gedeputeerden die krachtens de resolutie van HHM d.d. 4 april de stukken onderzocht hebben aangaande de Brandenburgse zaken van de hertog van Palts-Neuburg, de op 2 april bij HHM ingediende propositie van de graaf zu Schwarzenberg en het voorgelegde akkoord tussen de keurvorst van Brandenburg en de genoemde hertog van Palts-Neuburg over de verdeling, de ontruiming en het bestuur van het Land van Kleef, Gulik [Jülich], Berg, Mark en Ravenstein.
De vergadering vraagt Essen een antwoord op de propositie in algemene bewoordingen te formuleren, dat na overleg met Z.Exc. aan de genoemde graaf door enkele gecommitteerden van HHM meegedeeld kan worden.

12 President Noortwyck deelt de vergadering mee dat Z.Exc. een verzoek ontvangen heeft van de hertog van Aarschot om een paspoort te ontvangen om zich vrij te mogen verplaatsen met zijn gevolg en bagage tussen vijandelijk gebied, het platteland onder contributie van HHM en neutraal gebied, zodat hij daar zijn persoonlijke zaken kan afhandelen.
HHM machtigen Z.Exc. om het gevraagde paspoort te verlenen.