26/12/1629

 
English | Nederlands

26 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Ter vergadering verschenen is De Beaugij, ordinaris ambassadeur van de koning van Frankrijk. Hij dient de volgende propositie in.1
De Franse koning heeft de brieven van De Beaugij d.d. 26 en 31 nov. overwogen waarin deze bericht over het overleg met Nordwyck en de neiging van HHM de plannen van de Franse koning te steunen als deze besluit te breken met Spanje. Inzake hun bezwaren tegen de ratificatie van het in 1627 door Langerack opgestelde verdrag, heeft de koning De Beaugij gemachtigd de belangrijkste punten van het met de Staten-Generaal te sluiten verdrag in het geheim te wijzigen. Het verdrag moet vervolgens openlijk en plechtig in Frankrijk ondertekend worden, samen met de ambassadeurs die daartoe naar de Franse koning zullen komen. HHM moeten deze ambassadeurs machtigen diverse uit andere verdragen afkomstige artikelen aan te passen. De Franse koning wil een snelle resolutie hebben omdat hij, nu de lente nadert, maatregelen wil nemen en HHM hem niet mogen teleurstellen.
De Beaugij verzoekt HHM enkele heren aan te wijzen voor een bespreking teneinde nadere opheldering te kunnen geven.
Culenborch, Noortwyck, Bas, Vosbergen, Tienhoven, Eysinga, Haersolte en Winsemius zullen met De Beaugij in overleg treden en verslag uitbrengen.

2 Schaffer meldt dat resident Aissma Z.Exc. heeft bericht dat vele mensen die jaloers zijn op de Republiek, de hertog van Friedland ertoe proberen te brengen de Republiek aan te vallen. Ook de graaf van Tilly doet zijn best bij de hoofden van de Katholieke Liga de neutraliteit met HHM te verbreken. Ook van andere kanten ontvangt Z.Exc. berichten dat de acties van HHM door de vorsten in Duitsland aan de kaak worden gesteld. Schaffer geeft HHM in overweging of hier niet tegenin gegaan moet worden.
HHM besluiten dat Z.Exc., in overleg met degenen uit de vergadering van HHM aan wie hij deze zaak eerder heeft gemeld, Aissma zo moet antwoorden als hij het beste vindt voor het land. Ook moet hij Aissma opdragen naar de hertog van Friedland en de graaf van Tilly te gaan om te proberen de slechte indruk weg te nemen en de oprechte bedoelingen van HHM mede te delen. Verder wordt Z.Exc. gemachtigd een bekwaam persoon uit te zoeken die naar de keurvorst van Keulen gestuurd kan worden om uit naam van HHM hetzelfde te doen als Aissma. Z.Exc. zal deze persoon, in overleg met de genoemde heren uit de vergadering van HHM, geloofsbrieven en een instructie meegeven die door Schaffer geparafeerd en door de griffier ondertekend zullen worden zonder verder overleg.

3 Gelezen is het conceptantwoord op de memorie van ambassadeur Vane betreffende de kwestie Amboina [Ambon].
HHM besluiten dat Rantwyck, Noortwyck, Beaumont en Winsemius het conceptantwoord zullen resumeren en een antwoord zullen opstellen op de tweede memorie van Vane betreffende de vredesbesprekingen met Spanje en het sturen van de ambassadeur uit Engeland naar Spanje.

4 Ontvangen is een brief met bijlagen met berichten van Oosterwyck d.d. Venetië 7 dec., waarop geen besluit is genomen.

5 Commandant Tienen uit 's-Hertogenbosch schrijft in zijn brief d.d. 's-Hertogenbosch 21 dec. over een hem toegestuurde remonstrantie. Tevens verzoekt hij om een sterker garnizoen.
HHM besluiten dat Schaffer deze brief met Z.Exc. zal bespreken.

6 De vrienden van de gevangenen in Algiers en Tunis verzoeken Jacob Jansz. Duynkercker als adjunct aan commissaris Jan Wendelsz. toe te voegen.
HHM besluiten dat Duynkercker met Jan Wendelsz. mee mag gaan in de rang van raad mits het de Republiek niets kost.

7 Over de door Andries Rivet, professor aan de universiteit te Leiden, gekochte boeken die aan orateur Haga gestuurd zullen worden om door de predikant gebruikt te worden, besluiten HHM ordonnantie te depêcheren van 409 gld. 5 st. aan boeken en 12 gld. aan verpakking.

1 Het voorstel is in het Frans gesteld en is met een Nederlandse vertaling ook gedrukt in Aitzema, S. & O. kwarto III, 80-81/folio I, 976.