26/12/1629, 1

 
English | Nederlands

26/12/1629, 1

1 Ter vergadering verschenen is De Beaugij, ordinaris ambassadeur van de koning van Frankrijk. Hij dient de volgende propositie in.1
De Franse koning heeft de brieven van De Beaugij d.d. 26 en 31 nov. overwogen waarin deze bericht over het overleg met Nordwyck en de neiging van HHM de plannen van de Franse koning te steunen als deze besluit te breken met Spanje. Inzake hun bezwaren tegen de ratificatie van het in 1627 door Langerack opgestelde verdrag, heeft de koning De Beaugij gemachtigd de belangrijkste punten van het met de Staten-Generaal te sluiten verdrag in het geheim te wijzigen. Het verdrag moet vervolgens openlijk en plechtig in Frankrijk ondertekend worden, samen met de ambassadeurs die daartoe naar de Franse koning zullen komen. HHM moeten deze ambassadeurs machtigen diverse uit andere verdragen afkomstige artikelen aan te passen. De Franse koning wil een snelle resolutie hebben omdat hij, nu de lente nadert, maatregelen wil nemen en HHM hem niet mogen teleurstellen.
De Beaugij verzoekt HHM enkele heren aan te wijzen voor een bespreking teneinde nadere opheldering te kunnen geven.
Culenborch, Noortwyck, Bas, Vosbergen, Tienhoven, Eysinga, Haersolte en Winsemius zullen met De Beaugij in overleg treden en verslag uitbrengen.

1 Het voorstel is in het Frans gesteld en is met een Nederlandse vertaling ook gedrukt in Aitzema, S. & O. kwarto III, 80-81/folio I, 976.