26/02/1630

 
English | Nederlands

26 - 02 - 1630

Presentielijst:

Resoluties:

1 Rantwyck, Noortwyck, Van der Dusse, Beaumont, Tienhoven, Eysinga, Haersolte en Schaffer worden gecommitteerd tot het voeren van de bespreking met ambassadeur Vane om drie uur vanmiddag. Zij moeten hierover rapporteren.

2 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 23 feb. over het op 19 feb. bij HHM ingediende verzoek van enkele kooplieden uit Wezel. Zij verzoeken om vrijstelling van 's lands rechten tot het bedrag van de schade die zij als gevolg van de inname van de stad Wezel hebben geleden.
HHM volgen het advies en besluiten vanwege de gevolgen niet op het verzoek in te gaan.

3 HHM lezen het verzoek van graaf Aelbrecht van Solms, kolonel over een geformeerd regiment infanterie. Hij verzoekt HHM om de hoofdofficieren onder zijn bevel van een behoorlijke commissie te voorzien en gelijk te belonen als de hoofdofficieren van de reeds geformeerde regimenten.
Dit verzoek gaat naar de RvS voor advies.

4 Ontvangen is een brief van mr. Pieter Crap, advocaat-fiscaal van de Admiraliteit in het Noorderkwartier d.d. 19 feb. aldaar, alsmede een staat van het inkomen uit de konvooien van hetzelfde College over de maanden september, oktober en november. Er wordt geen besluit genomen.

5 Tomas Lucas, ritmeester, en de kornet van de compagnie van markies de Rouillac, verzoeken om betaling van de achterstallen aan hun compagnieën.
De gedeputeerden van de provincies die op dit punt in gebreke blijven zullen er bij hun principalen op aandringen de consenten tot het onderhoud van de genoemde compagnieën prompt aan te zuiveren.

6 Pieter Teunisz. den Helt, scheepskapitein, klaagt dat de Admiraliteit te Rotterdam bezwaar maakt tegen het uitbetalen van zijn traktement als kapitein, totdat hij opnieuw wordt aangesteld.
HHM stellen de Admiraliteit het verzoek ter hand voor informatie en advies.

7 De kloosterlingen van Sinte Elysabet ten Bloemencamp verzoeken om vrijstelling van de imposten van de Generaliteit te 's- Hertogenbosch.
Alvorens hierover te besluiten zal het advies van de RvS worden ingewonnen.

8 Er wordt geen besluit genomen over de memorie van agent Aissma om naar Hamburg honderd last rogge uit te voeren in plaats van honderdvijftig last waarom door de magistraat eerder is verzocht.

9 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 22 feb. over de klachten van de stad Essen over de ernstige misdragingen van het ingekwartierde voetvolk en de ruiterij.
Alvorens te besluiten zal Noortwijck hierover met Z.Exc. overleggen.

10 Jacob Gysbrechts wordt in verband met zijn eerdere diensten aan vijandelijke zijde ten voordele van de staat 200 gld. toegekend. Ter vergoeding van de extraordinaris onkosten die de suppliant zegt verleden zomer te hebben gemaakt wordt hem 50 gld. toegekend. Hiervan zal hem ordonnantie worden gedepêcheerd.

11 HHM machtigen ontvanger-generaal Phillips Doublet om aan Barbara Botlers, dochter van wijlen luitenant-kolonel Thomas Botler, tegen afgifte van een kwitantie jaarlijks 100 gld. te betalen die haar op 23 jan. 1629 zijn toegekend. Het zal niet nodig zijn om daarvoor om een ordonnantie te verzoeken.

12 HHM beramen hoe de quote van de provincies in de subsidies van beide miljoenen ter ondersteuning van de oorlog te water geïnd kan worden zonder dat het daarbij nodig is dat de raden van de Admiraliteiten de provincies ingaan. Dit is niet alleen kostbaar voor het land, maar ook schadelijk voor het bestuur van de Colleges.
Er wordt geen besluit genomen.

13 De gedeputeerden van HHM die naar Friesland gaan zullen het mandaat dat hun is gegeven inzake de subsidies ter zee niet zo schielijk kunnen uitvoeren, dat direct na hun aankomst resultaat van hun bezending zal worden geboekt.
HHM zullen schrijven aan de Admiraliteit te Rotterdam slechts één persoon toe te voegen aan de gedeputeerden. Door absentie van een groter aantal - er zijn al personen op last van dit College naar andere provincies vertrokken - zou het bestuur van de Admiraliteit stil kunnen komen te liggen.

14 Beaumont deelt ter vergadering mee dat hij door zijn principalen speciaal gelast is te helpen bevorderen dat de schepen van de Admiraliteiten bestemd tot bezetting van de kust van Vlaanderen en het kruisen op de Noordzee naar de opgedragen plaatsen worden gestuurd. Daarnaast moeten de provincies worden gemaand de beloofde subsidies prompt te verstrekken, zodat de vastgestelde regeling ter beveiliging van de zee naar behoren kan worden uitgevoerd.
Omdat er door de provincie Utrecht bezwaar wordt gemaakt tegen de verstrekking van de subsidies ter zee en dezelfde bezwaren worden verwacht van de provincie Overijssel besluiten HHM te schrijven aan de Admiraliteiten dat al het mogelijke gedaan moet worden om de genoemde schepen ter beveiliging van Het Kanaal op 1 april op de bestemde plaats te krijgen. Aan de provincies Utrecht en Overijssel zal een brief worden geschreven met de overwegingen waarom ze zo snel mogelijk hun quote in de beloofde subsidies moeten voldoen.