03/05/1630

 
English | Nederlands

03 - 05 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De RvS compareert en deelt mee dat enkele particulieren het geld dat ze eerder aan de Generaliteit hebben uitgeleend, terug willen hebben. De ontvanger-generaal kan deze sommen niet door andere leningen vervangen. Zijn krediet is zwak vanwege de herhaalde leningen en hij beschikt niet over de middelen waaruit hij de teruggevorderde leningen korte tijd zou kunnen voorschieten. Tenzij HHM hem in deze moeilijke tijd te hulp schieten, zal het krediet van de Generaliteit onvermijdelijk teloor gaan. Dat zal het land niet alleen een grote slag toebrengen, het heeft mogelijk ook gevolgen voor het krediet van met name de provincie Holland . De RvS stelt desgevraagd voor om het benodigde geld te halen uit de helft van het geld dat is opgebracht voor de fortificatie van Büderich en Ruhrort, op voorwaarde dat dit geld door de provincies binnen zes weken wordt vervangen uit de staat van suppletie of uit het geld dat dient ter betaling van de rente waarom is verzocht.
Een besluit wordt uitgesteld.

2 HHM resumeren de brief d.d. 13 april van het stadsbestuur van Emden. Tot voordeel van de Verenigde Provincies alsmede tot veiligheid van Emden en de gewenste rust heeft het stadsbestuur overste Erentreiter tot commandant over het garnizoen te Emden aangesteld. Hij volgt zijn oude vader op. Hierop zijn verschillende retroacta nagezien. Deze brief zal met de retroacta worden overhandigd aan de RvS om na overleg met Z.Exc. hierover morgen te adviseren.

3 Andries Pietersz., schipper uit Stavoren in Friesland, laat weten dat de vijand in 1627 zijn schip genaamd Het Postpaert heeft afgenomen in de haven van Vlaanderen, het heeft opgebracht en aldaar heeft verkocht aan ene Henrick Lenaertsz. van Hamburg. De oorlogsschepen van deze landen hebben Het Postpaert in 1629 op zee aangevallen en het aan de Admiraliteit in het Noorderkwartier opgezonden. Andries Pietersz. verzoekt hem het schip voorlopig onder borgstelling terug te geven, opdat het door onbruik niet zal vergaan.
HHM zullen de Admiraliteit schrijven dat indien het relaas van de suppliant met de waarheid overeenstemt, het schip moet worden getaxeerd door terzakekundigen. Vervolgens moet de suppliant de kapitein en de matrozen die het schip hebben opgezonden, betalen waarop zij recht hebben. Daarna moet de Admiraliteit de suppliant het schip meegeven onder borgstelling van de waarde (bovenop hetgeen aan de kapitein en matrozen is betaald) ten profijte van degenen die hierop recht hebben.

4 HHM lezen het verzoek van Dirck Niesen, koopman te Schiedam. Hij zou van de obligaties met rente die zijn geconverteerd uit de ordonnanties die hij heeft ten laste van de Admiraliteit te Rotterdam , graag 10.000 gld. afgelost zien in verband met zijn penibele situatie als gevolg van het afbranden van zijn brouwerij en huis.
HHM zullen ondanks de resolutie van tegengestelde strekking ontvanger Johan van IJck opdracht geven de suppliant in verband met diens rampspoed 10.000 gld. te betalen tegen zijn obligatie van gelijke waarde, indien de situatie dat toelaat. Op het krediet van het College zal een andere som van 10.000 gld. met rente moeten worden geleend. Daartoe zal de ontvanger akte van autorisatie worden verleend.

5 Philippe Chevais wordt ordonnantie gedepêcheerd ten bedrage van 750 gld. voor een half jaar huur van het huis waarin de ambassadeur van Venetië logeert. De vervaldag was 1 mei.

6 Alphonse de Lopes, edelman van de Kamer van de koning van Frankrijk, wordt gratis paspoort verleend om uit deze landen Bartram de Bonnefoij en een ander van Lopes' dienaars naar de koning af te vaardigen.

7 De gedeputeerden van Holland wordt verzocht te adviseren over de lichting van zesduizend waardgelders, alsmede de verschaffing van hun quote in de 400.000 pond, in mindering te brengen op de legerlasten voor dit lopende jaar. De RvS heeft hierom bij petitie verzocht.
De gedeputeerden van Holland verklaren dat hun principalen zich momenteel over beide zaken beraden.

8 De provincie Friesland zal de ambassade naar Moskovië waartoe bevolen is uitrusten met een persoon uit hun provincie. De ambassade moet zo spoedig mogelijk vertrekken. Eck zal volgens een eerdere resolutie alleen deel uitmaken van de ambassade. De gedeputeerden van Holland verklaren verder niet gelast te zijn.

9 De ingelanden van de Lovenpolder, Goesschepolder en Willemskerkepolder gelegen in het ambacht Terneuzen in Vlaanderen wordt voor de tweede maal een rekest civiel toegestaan, met volmacht aan de Hoge Raad van Holland in kracht waarvan nieuwe feiten naar voren mogen worden gebracht die nodig worden geacht ter ondersteuning van hun pretenties in het proces. Deze feiten zijn niet eerder of niet op tijd naar voren gebracht.

10 HHM lezen het verzoek van de kapiteins Haeften en Baer. Hun compagnieën zijn voor betaling gerepartieerd op Nijmegen, Arnhem en Zutphen, elk voor een gedeelte. Zutphen betaalt echter niet, maar verwijst ze door naar HHM.
HHM zullen de gedeputeerden van het graafschap Zutphen schrijven de kapiteins hun achterstallen te betalen. Ze mogen die niet op eigen gezag afwijzen.

11 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit in Zeeland d.d. Middelburg 27 april en daarnaast een staat van schulden over de konvooien van de VOC aan de Admiraliteit.
Er wordt geen resolutie genomen.

12 Het met redenen omklede verzoek van voormalig majoor van het garnizoen te Breda Cornelis Dirxsz. van Oosterhout om zijn traktement te behouden wordt ingewilligd. Het gaat om 40 gld. per maand voor een periode van een jaar, ingaand met het aflopen van de laatste toekenning.

13 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit te Amsterdam d.d. 1 mei met een antwoord op de brief van HHM van 20 april aangaande het verzoek van Lopes om zonder benadeling van het land achthonderd schippond touwwerk en tweehonderdvijftig stukken geschut uit te voeren naar Frankrijk.
De Admiraliteit zal worden geschreven het touwwerk en de kanonnen onder de huidige omstandigheden niet te laten uitvoeren, totdat HHM hierover met kennis van zaken hebben besloten en haar de resolutie is toegezonden.

14 Jan van Hingen, schipper te Emmerik, verzoekt restitutie van het licent dat op 27 aug. door hem te Nijmegen is betaald over een zekere hoeveelheid kaas, die daarna in opdracht van de gedeputeerden van HHM en de commandant te Wezel aan het magazijn aldaar is geleverd. Voor iedere honderd pond heeft Van Hingen 25 st. ontvangen. Volgens hem zou hem het licent worden gerestitueerd.
Dit verzoek zal om informatie en advies naar konvooimeester Jan van den Berch te Nijmegen worden gestuurd. Het gaat er met name om of de suppliant het genoemde licent op de kaas niet te hoog in rekening heeft gebracht en daarbovenop de 25 st. heeft ontvangen.

15 Na resumptie wordt het verzoek van konvooimeester Coppe t Nansum met het oog op de consequenties afgewezen.

161 HHM resumeren het op 20 april ter vergadering van HHM ingebrachte voorstel van de provincie Zeeland . Zij wil de paspoorten intrekken van vijftien schippers naar aanleiding van hun kwalijke en onterechte verklaring over het naar Spanje varen om zout, en een publiek verbod uitvaardigen om van de vijand paspoorten te verkrijgen om daarmee vrij naar Spanje te varen. Het verbod geldt de algehele vaart op Spanje en het Spaanse Rijk.
HHM verbieden op straffe van het verbeuren van schip en goederen om paspoorten van de vijand te lichten om daarop naar Spanje te varen. De vaart op Spanje zal geheel verboden worden. Ze trekken de paspoorten aan vijftien zoutschepen in voor zover deze nog niet zijn vertrokken. Is dat al wel het geval, dan moeten deze schepen deze reis met rust gelaten worden.

172 HHM resumeren de brief van hertog Augustus van Saksen d.d. 9 okt. 1629 en 9 april. De hertog wordt een paspoort verleend voor twaalf tolvoeder rijnwijn.

1 Deze resolutie is gedeeltelijk door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
2 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.