27/05/1628, 1

 
English | Nederlands

27/05/1628, 1

1 De heren Huisen en Jan Gysbertsz., aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteit in Zeeland, compareren. Zij voelen zich bezwaard te adviseren over het gisteren gedane verzoek van de Bewindhebbers van de WIC inzake het beheer van de door Jacob Maertensz., schipper in dienst van de WIC, ter hoogte van Lissabon veroverde prijs. Hun lastgevers en de Staten van Zeeland hebben immers besloten dat de veroverde goederen buiten de grenzen van het octrooi vallen zodat het beheer toekomt aan het Admiraliteitscollege. De afgevaardigden verzoeken HHM daarom een besluit over deze kwestie drie à vier dagen uit te stellen, zodat zij intussen de nadere bedoeling van hun lastgevers kunnen achterhalen.
Vervolgens verzoeken de binnengekomen bewindhebbers van de WIC een beschikking op hun eerdere instanties.
HHM resumeren het gisteren genomen besluit en onderzoeken het eerste, tweede, 42ste en 43ste artikel van het octrooi. De argumenten van de Bewindhebbers in aanmerking genomen, laten HHM het beheer van de goederen van de door schipper Jacob Maertsz. buiten de grenzen van het octrooi veroverde prijs over aan de Kamer van de Compagnie in Zeeland . Zo wordt de WIC gesteund in haar plan de vijand te beschadigen. HHM sturen dit besluit naar de Admiraliteit in Zeeland opdat zij zich daarnaar gedraagt.
Stavenis heeft herhaaldelijk verzocht een besluit over deze kwestie uit te stellen tot dinsdag, maar dit is niet gebeurd.