02/08/1628, 13

 
English | Nederlands

02/08/1628, 13

13 In een rekest meldt Meinardus Aitsema, secretaris van de Admiraliteit te Dokkum, dat de Gedeputeerde Staten van Friesland de procureur-generaal van hun provincie hebben gelast een proces tegen hem aan te spannen. Zij laten de suppliant voor het Hof van Friesland dagvaarden vanwege de door de raden van het College sinds de opstelling van het reglement in 1616 in admiraliteitszaken gepleegde misbruiken. De suppliant meent hierom niet voor het Hof gedaagd te mogen worden, noch verantwoordelijk te zijn voor de daden van de betreffende raden. Derhalve wil hij voor HHM als zijn lastgevers of voor de Admiraliteit te Dokkum, waar het proces in eerste aanleg is begonnen, verantwoording mogen afleggen. Ook zouden HHM het Hof moeten gelasten afstand te doen van deze en andere zaken aangaande de Admiraliteit of het functioneren van haar officieren.
De Admiraliteit te Dokkum bericht d.d. 26 juni over de door de Gedeputeerde Staten en het Hof van Friesland te volgen procedures in de zaak van secretaris Meinardus Aitsma en de zaak van konvooimeester Hanckema aangaande de door hem aan het College verschuldigde 1.400 pond. Het College vraagt HHM hierover te besluiten.
HHM zullen het Hof van Friesland verzoeken afstand te doen van de bevoegdheid tot rechtspraak in de zaak van Aitsma en andere zaken aangaande het genoemde Admiraliteitscollege. Het Hof moet deze zaken verwijzen naar HHM opdat deze er een passend besluit over nemen. Ook zullen HHM het Hof schrijven de zaak van Hanckema af te handelen, conform hun eerder daarover genomen resolutie.