02/08/1628, 17

 
English | Nederlands

02/08/1628, 17

17 In een remonstrantie meldt Henderick van Monster niet verplicht te zijn om de attentaten van de drost van Drenthe en diens in zijn heerlijkheid Ruinen aangestelde officieren aan zijn zaak te verbinden. Hij wil hierover tegelijk met de voor de RvS lopende hoofdzaak laten besluiten. Evenmin wil hij hierover nader antwoorden, aangezien de attentaten onmiddellijk hersteld dienen te worden. Van Monster vraagt HHM om de drost van Drenthe en diens officieren nadrukkelijk te gelasten dit te doen. Anders moeten zij aanstellen om de zaak rechtvaardig te laten afhandelen.
HHM lezen het antwoord van de afgevaardigde van de Landschap Drenthe op het derde door Henderick van Monster ingediende rekest. Deze verklaart niet gelast te zijn voor HHM te disputeren of zich hierover verder uit te laten. Hij verzekert dat zijn lastgevers niet kunnen toestaan dat de rechtsgang in de Republiek zou worden verhinderd door verzoeken van de heer van Rhuinen of andere inwoners. Dit is in strijd met het gezag en de rechten, gewoontes en privileges van het land. De afgevaardigde verzoekt HHM om de RvS het proces tussen Drenthe en de heer van Rhuinen zo spoedig mogelijk te laten afhandelen.
HHM laten de drost en zijn officieren hun attentaten beƫindigen. Ook verzoeken zij de RvS het proces binnen vier maanden af te ronden.