12/10/1628, 14

 
English | Nederlands

12/10/1628, 14

14 De afgevaardigden van de Admiraliteit te Rotterdam compareren. Zij dringen aan op betaling van de quoten van de nalatige provincies in de 100.000 gld. Dit is reeds lang herhaaldelijk toegezegd aan het College ter betaling van de kapiteins en matrozen op de binnenwateren, die meer dan vijftig maanden soldij tegoed hebben. De afgevaardigden verklaren geen verantwoordelijkheid te dragen voor het onheil dat door voortzetting van deze slechte betaling kan ontstaan. Zij hebben HHM immers bijtijds geïnformeerd over de armoedige staat van de wachten en de wanordelijkheid vanwege de slechte betaling.
HHM schrijven de nalatige provincies alsnog zo spoedig mogelijk hun quoten in de beloofde 100.000 gld. in aftrek van het tweede miljoen voor de Admiraliteit op te brengen om de genoemde kapiteins en matrozen mee te betalen.
Ten tweede vragen de afgevaardigden een aanzienlijk bedrag voor de afdanking van de pleiten en de bijbehorende matrozen, die tijdelijk door het leger zijn aangenomen geweest.
HHM vragen de afgevaardigden een nauwkeurig overzicht te geven van soldij en kostgeld betreffende de pleiten, voor zolang deze in dienst zijn geweest.