27/10/1628, 1

 
English | Nederlands

27/10/1628, 1

1 HHM lezen het door de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges in overleg met hun lastgevers conform de resolutie van 21 okt. opgestelde en door Nicolaes van Santen ondertekende concept.1 Door middel van de onderstaande punten kan de uitvoering van het recht van voetspoeling tegen vijandelijke soldaten op zee worden bewerkstelligd:
I Twee goede oorlogsschepen en twee met goede zeilen uitgeruste jachten - geschikt om bij windstilte mee te roeien - zouden naar de kust van Galicië en La Coruña kunnen worden gestuurd. Deze kunnen de daar aanwezige vissers op sardines en andere vissoorten overmeesteren, hun schepen naar de Republiek brengen en hun vistuig vernietigen. De aan boord aanwezige jongens moet men echter aan land zetten, opdat deze hun ervaringen kunnen doorvertellen.
II De genoemde schepen en twee jachten kunnen worden afgehaald van de schepen langs de kust van Vlaanderen die ter versterking van de eskaders van de kruisers zullen worden gebruikt nadat de eerste vloot vendangevaarders is aangekomen.
III De op deze schepen aangestelde commandeur kan worden gelast om indien er onvoldoende volk in Galicië en La Coruña wordt gevangen in een baai boven San Vicente de la Barquera [Cabo de São Vicente] te gaan liggen. Daar kan hij dan enkele vissers proberen te vangen. Ook kan de commandeur worden gelast om daar waar hij met een aanzienlijk aantal soldaten aan land kan gaan een groot aantal mensen uit de kustdorpen te halen en naar de Republiek te brengen. De dorpen kunnen in brand worden gestoken.
HHM nemen dit concept over, mits de schepen en de jachten en de daarop in te zetten kapiteins en commandeurs worden gekozen door Z.Exc.

1 Het concept is geïnsereerd in S.G. 3906.