14/12/1628, 22

 
English | Nederlands

14/12/1628, 22

22 Essen en andere gedeputeerden rapporteren krachtens de resolutie van 12 dec. te hebben gesproken met Z.Exc. Zij hebben verschillende punten naar voren gebracht die Essen HHM schriftelijk zal voorleggen. Z.Exc. acht het tijdstip van de voorgenomen onderhandelingen van de koning van Denemarken en zijn rijksraden met hun vijanden te Hamburg ongunstig. Met het oog daarop zijn al commissarissen van de koning naar Hamburg vertrokken. Z.Exc. meent dat men deze onderhandelingen met alle mogelijke middelen zou moeten verhinderen.
HHM verzoeken de Deense koning per brief om de teneur van de alliantie gesloten tussen de kroon van Engeland, hemzelf en HHM indachtig te zijn. Niemand van de aangesloten partijen mag anders dan schriftelijk een aanbod tot vredesonderhandelingen door de vijand accepteren of daarop essentiƫle verklaringen afgeven, totdat deze onderhandelingen gecommuniceerd zijn met de ministers van de drie verenigde staten, residerend in 's- Gravenhage. HHM gaan ervan uit dat de aangeboden vredesonderhandelingen nergens anders toe dienen dan om de intentie van de Deense koning te peilen en om achterdocht te zaaien onder zijn vrienden en geallieerden. De koning moet gedurende deze onderhandelingen zijn gebruikelijke zorgvuldigheid aan de dag leggen, opdat hij niet verstoken blijft van behoorlijke defensie die hij anders wel zou krijgen.
Resident Aissma te Hamburg zal hiervan op de hoogte worden gesteld en gelast worden om de koninklijke commissarissen dit voor te houden en hun optreden goed in de gaten te houden. De ambassadeurs van HHM in Frankrijk zullen van deze vredesonderhandelingen op de hoogte worden gesteld en de Franse koning moeten vragen om een gulle subsidie voor de koning van Denemarken conform de aanbieding die eerder namens de koning door twee van zijn ministers is gedaan, opdat de koning van Denemarken des te beter van de genoemde vredesonderhandelingen kan worden afgebracht. Ook de gezanten in Engeland zullen hiervan verwittigd worden en gelast zich er bij de koning van Groot-Brittanniƫ voor in te spannen dat de 300.000 gld. per maand die in de genoemde alliantie beloofd zijn met de achterstallen prompt op te brengen om de koning van Denemarken beter onder de wapenen te kunnen houden en alle valse voorwaarden af te slaan. De koning van Zweden zal per brief worden verzocht om de koning van Denemarken te helpen overreden de oorlog voort te zetten en hem met geld en volk te hulp te komen, conform zijn eerdere verklaring.