27/08/1629, 14

 
English | Nederlands

27/08/1629, 14

14 HHM lezen het antwoord van de RvS op de resolutie van HHM d.d. 23 augustus. De RvS vraagt HHM of met het aannemen van vijfduizend man waardgelders zoals voorgesteld in de resolutie, het beoogde effect wordt bereikt. Het valt namelijk te vrezen dat door de hoge soldij het ordinaris krijgsvolk zal overlopen en het benodigde volk niet makkelijk te krijgen zal zijn, zoals gebleken is in de vorige lichting waardgelders. Hun aantal groeide traag en is nooit compleet geworden.
Wat betreft het bewapenen van dit volk meent de RvS dat HHM dienen vast te houden aan de regels van het land, namelijk dat de provincies beter in staat zijn deze waardgelders te bewapenen en trainen. Bovendien zijn de magazijnen van de Generaliteit helemaal leeg. Zelfs al zou men van de regels afwijken, dan nog zou het onmogelijk zijn in de voor het land benodigde wapens prompt te voorzien.
HHM zullen Z.Exc. in het leger voor 's-Hertogenbosch schrijven over de lichting van vijfduizend man, om zijn wijze overwegingen daarover te vernemen. Het punt van de wapens wordt in beraad gehouden, totdat Z.Exc. hen van advies heeft gediend.