25/02/1630, 2

 
English | Nederlands

25/02/1630, 2

2 Ontvangen is een brief van de heer van Oosterwyck d.d. Venetië 8 feb. met enkele bijlagen, onder andere het duplicaat van zijn propositie aan hertog Nicolaus Contareno over diens opvolging en verkiezing tot hertog en het antwoord dat daarop is gevolgd, alsmede het duplicaat van het schriftelijke antwoord van de Signoria op 6 feb. op de propositie van Oosterwyck om de in de alliantie beloofde financiële steun.
Ambassadeur Guzzoni had zaterdag in de vergadering van HHM de schijn gewekt dat de heer van Oosterwyck in het aandringen op de steun iets onbehoorlijks had gedaan. Guzzoni meende dat de Signoria van Venetië voor dit moment geëxcuseerd diende te blijven van betaling van de financiële hulp.
HHM laten een schriftelijke akte opstellen, waarin te kennen zal worden gegeven dat de heer van Oosterwyck met goede redenen en in het belang van het land heeft gehandeld in het bevorderen van de financiële steun. Deze staat was zwaar belast door verschillende veldlegers en de belegering in de afgelopen jaren, en met name door het zware beleg van 's- Hertogenbosch en de onverwachte intocht van de vijand. De Signoria van Venetië is de in de alliantie beloofde financiële steun schuldig gebleven, ook toen deze republiek niet meer volk in dienst had dan haar ordinaris garnizoen en er nergens in Italië oorlog was. Volgens HHM is uit onderschepte brieven van de toenmalige ambassadeur van Spanje te Venetië duidelijk gebleken dat hij had weten te bereiken dat toen men balloteerde over het voorstel door te gaan met de betalingen slechts met 36 stemballen werd voorgestemd. De andere waren tegenstemmen. Verder is besloten de door enkele gedeputeerden ontworpen akte aan Guzzoni te overhandigen. Daarna zullen HHM de heer van Oosterwyck schrijven dat ze zijn inspanningen op prijs stellen, hem machtigend hiermee door te gaan. Daarnaast wordt nog een duplicaat van de akte toegestuurd en alsmede van andere zaken die van pas zouden kunnen komen.