12/04/1630, 8

 
English | Nederlands

12/04/1630, 8

81 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 8 april op de hieronder genoemde punten en voorwaarden betreffende de neutraliteit van de stad Düsseldorf.
Conform het advies nemen HHM alle opgestelde punten ongewijzigd over, op voorwaarde dat de vijand hetzelfde doet. HHM achten de neutraliteit van Düsseldorf raadzaam, mits de vijand deze ook in acht neemt.
I Een ongevaarlijk aantal van ten hoogste zestig à zeventig man van beide strijdende partijen mag in de stad gelaten worden. Zij zullen moeten betalen voor hun verblijfskosten.
II De partijen zullen hun geweren in de poorten moeten afdoen. Bij vertrek zullen zij die weer terugkrijgen.
III Wanneer beide partijen elkaar voor de stad tegenkomen en in gevecht raken, zal men de poorten sluiten en geen van beiden meer toelaten.
IV De partij die het eerst binnenkomt, zal (indien gewenst) ook het eerst mogen vertrekken.
V Wanneer een partij de stad verlaat of over de Rijn gezet wordt, zal de ander een uur of anderhalf worden opgehouden. Dan pas mag de andere partij de stad verlaten of de Rijn overgezet worden.
VI Er mag in de stad geen losgeld worden opgelegd.
VII Wanneer door een van de partijen gevangenen de stad worden ingebracht, zal men deze afnemen en op vrije voeten stellen.
VIII Wanneer personen in dienst van de koning of in staatse dienst zich in Düsseldorf willen ophouden staat ze dat vrij, indien zij zich behoorlijk gedragen.
IX Wat de stad aan provisie kan missen mag tegen betaling door beide partijen de stad worden uitgevoerd.
X De garde van de hertog van Palts-Neuburg bestaande uit vijfhonderd infanteristen en zestig of zeventig cavaleristen, dient neutraal te zijn en de vorst en stad te beschermen. Tegen de Republiek of haar soldaten mag deze garde niets vijandelijks ondernemen.
XI De doortocht door de stad en over de Rijn met sterke troepen of een heel leger is niet toegestaan. Evenmin is het toegestaan net onder of recht tegenover de stad een schipbrug te slaan.

1 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.