06/05/1630, 7

 
English | Nederlands

06/05/1630, 7

7 De gedeputeerden van HHM rapporteren zich conform hun last en instructie van HHM tevreden te hebben gesteld met de gedeputeerden van de provincie Groningen in afwezigheid van de Staten van deze provincie. Ze hebben aldaar op hun propositie het navolgende, door Henricius ondertekende, gunstige antwoord d.d. 2 april 1630 1 ontvangen.
Op de propositie van de gecommitteerden Hendrick van Essen en Ewoult van der Duessen, voorzien van geloofsbrieven d.d. 1, 5 en 6 maart van HHM, Z.Exc. en de RvS, verklaren de gedeputeerden van Groningen - de generale petities en de resoluties van de Staten van Groningen in aanmerking genomen - het volgende.
Ad 1 betreffende de betaling van de quoten van deze provincie in twee maal 155.293 gld. ter voldoening van hetgeen nodig is voor de restanten van de twaalfduizend man die verleden jaar zijn gelicht, in mindering op de 3.449.564 gld. waarom is verzocht: ondanks de voorschotten van deze provincie aan de nieuwe lichtingen, legerlasten en anders - deze provinciequoten kunnen worden opgenomen in dit consent - zullen de provinciequoten in de verzochte som tegen decharges zo spoedig mogelijk contant betaald worden, in het vaste vertrouwen dat verdere voorschotten aan andere posten gedaan door deze provincie, als betaling worden geaccepteerd.
Ad 2 aangaande de verzochte quoten in de renten van geleend geld vervallen in het jaar 1629 achten de Staten van Groningen zich niet gehouden, tenzij duidelijk wordt gemaakt om wat voor reden en ten laste van welke provincie het geld tijdelijk is geleend, zowel voor als na het jaar 1618.
Ad 3 nopende het voorschot aan de twee nieuw geformeerde compagnieën te Emden conform de opgestuurde staat, besluiten de Staten van Groningen voorlopig en tot herroeping de gages voor te schieten, op voorwaarde dat de commies in alle species consenten van voorschotten aanneemt en deze de Staten van Groningen valideert, alsof het de commies of de ontvanger-generaal Doublet in baar geld was uitgeteld.
De gedeputeerden van Groningen verzoeken de gecommitteerden dit antwoord zo gunstig mogelijk te presenteren aan HHM en bedanken hen voor hun inspanningen.
HHM bedanken hun gedeputeerden.

1 Geïnsereerd in S.G. 3189.