De reis van Johan en Cornelis de Witt naar Zweden in 1644
 
Klik op het kaartje om naar Googlemaps te gaan
Op 24 november 2018 hield Jean-Marc van Tol een lezing over de Zweedse reis van Johan en Cornelis. De tekst van die lezing is hier te downloaden.
Toelichting
Op 7 juli 1644 vertrokken zo'n 700 handelsschepen en 40 oorlogsfregatten naar de Sont. Twee ambassades reisden mee met deze vloot: een buitengewone ambassade naar Denemarken en een naar Zweden. De ambassadeurs moesten proberen vrede te stichten tussen de twee strijdende landen, zodat de tolgelden voor de handelsschepen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gewaarborgd bleven.
 
Aan het hoofd van de ambassade naar Zweden stond burgemeester Jacob de Witt (1589-1674) uit Dordrecht. Hij nam zijn verre achterneef Johan Johansz de Wit mee als secretaris en zijn twee jonge zoons, Johan en Cornelis de Witt, als edellieden. Van deze reis zijn van de hand van Johan of Cornelis helaas geen getuigenissen bewaard gebleven, maar aan de hand van de officiële verbalen is hun reis door Denemarken, Zweden en het door oorlog geteisterde Noord-Duitsland goed te reconstrueren.
 
Johan en Cornelis waren rond 24 januari 1645 weer terug in Dordt. Hun moeder Anna van den Corput (1599-1645) lag op haar sterfbed en heeft de thuiskomst van haar beide zoons waarschijnlijk niet meer mogen meemaken.
 
 
Jean-Marc van Tol bestudeerde deze reis en maakte in samenwerking met Janneke Groen en Ineke Huysman in Google Maps een interactieve visualisatie. Waar mogelijk zijn er citaten over de reis en contemporaine afbeeldingen van de bezochte plaatsen toegevoegd.Jean-Marc van Tol is gastonderzoeker bij het project De briefwisseling van Johan de Witt en auteur van Musch (verschenen in 2018), het eerste deel uit een trilogie over Johan de Witt.
 
 
Ook van de Grand Tour die Johan en Cornelis de Witt maakten tussen 1645 en 1647 is een visualisatie in Google Maps gemaakt.