Instelling
Ministerie van Koophandel en Koloniën
Actief vanaf 06-07-1806 tot 08-01-1808
Na de opheffing van de beide Raden van de Aziatische en Amerikaanse Etablissementen in juli 1806 werd een Ministerie van Koophandel en Koloniën opgericht. De koloniën in feitelijk bezit waren in deze periode in Oost-Indië Java, Madoera en de buitengewesten, in Japan de handelspost Deshima en in West-Indië tot januari 1807 de Benedenwindse Eilanden, verder de gehele periode de Bovenwindse eilanden en de Kust van Guinee.
De taken van het Ministerie waren tweeledig, namelijk bestuur en beheer van de koloniën in Oost- en Westindië en de zorg voor de handelsbetrekkingen van Nederland.
Volgens het Koninklijk decreet van 29 juli 1806 inzake de opheffing van de Raden van de Aziatische en Amerikaanse Bezittingen en Etablissementen mochten leden van die Raden die niet bij het Ministerie van Koophandel en Koloniën kwamen werken de titel raden van de Minister van Koophandel en Koloniën voeren. Volgens dispositie van 5 augustus 1806 van de minister waren zij onder voorzitterschap van de chef van de eerste divisie werkzaam als Raden voor Koophandel en Financiën.
De organisatie bestond uit: 1) secretaris-generaal verbalen, registers, archiefbeheer; 2) eerste divisie Oost-Indië en de betreffende gebouwen en kantoren hier te lande in Amsterdam, Rotterdam en Middelburg, financiën, voorraden en archiefbeheer, onderverdeeld in een bureau van Indische zaken, een bureau van koophandel en een bureau van financiën. Daarnaast waren in Amsterdam commissarissen werkzaam; 3) tweede divisie West-Indië en de kust van Afrika en de betreffende gebouwen en kantoren hier te lande in Amsterdam, Rotterdam en Middelburg, financiën, voorraden en archiefbeheer; 4) derde divisie handel (bevordering, verzameling van gegevens).
- Archief van het Ministerie van Koophandel en Koloniën (Oost-Indische bezittingen en de Kaap) 1806-1808
- Archief van het Ministerie van koophandel en Koloniën 1806-1808 en van het Ministerie van Marine en Koloniën 1808-1810 (Westindische bezittingen en Guinee)
- Archieven betreffende de Oostindische bezittingen en de Kaap, 1796-1813.
- Comptabiliteit betreffende Oost-Indische Bezittingen, 1795-1813
- Oost-Indische troepen, 1799-1807
- [Archief] Uit Engeland overgezonden stukken (Nederburgh), 1791-1795
De voornaamste bij deze instelling betrokken personen (links naar Repertorium applicatie):