08/02/1628

 
English | Nederlands

08 - 02 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 In een memorie vraagt Steven Groulart terugbetaling van de door hem sinds drie jaar voorgeschoten 62 gld. 16 st. aan port van brieven uit Algiers, Tunis, Venetië, Polen en de Sont.
HHM depêcheren ordonnantie van dit bedrag.

2 De koning van Zweden vraagt d.d. Stockholm 21 nov. 1627 vijftig last buskruit te mogen uitvoeren.
Vanwege de schaarste van buskruit in de Republiek staan HHM dit niet toe.

3 De burgemeesters, schepenen en raden van Middelburg schrijven d.d. 25 jan. ten behoeve van Pieter Bisschop, Jacob Claessen Haiman en Adriaen van Hecke, kooplieden aldaar, of zij in Engeland geholpen kunnen worden met de teruggave van hun goederen.
HHM geven de brief aan de ambassadeurs in Engeland. Zij moeten ervoor zorgen dat de supplianten worden tevredengesteld.

4 Naar aanleiding van de instantie van orateur Haga laten HHM ontvanger-generaal Doublet diens traktement over 1627 betalen en aftrekken van het subsidie aan de Admiraliteit te Amsterdam .

5 Rouillac verzoekt betaling van zijn gage tijdens zijn verlof. Daarnaast klaagt hij dat solliciteur Meurskens de ordonnanties van zijn compagnie vasthoudt.
Noortwyck en Schaffer behandelen de klacht over Meurskens, waarna HHM over het eerste verzoek de RvS zullen raadplegen.

6 Gerrit van Suilen van Naterwisch, heer van Natewisch, verzoekt betaling van zijn resterende soldij als voormalig kapitein van de waardgelders.
HHM verwijzen hem naar ontvanger-generaal Doublet.

7 Catalina van der Graeff, vrouw van Nicolaes van der Mast, vraagt te mogen volstaan met de door haar conform de resolutie van 31 dec. 1626 betaalde 12.000 gld. Zij verzoekt vrijstelling van de resterende 14.000 gld. omdat zij anders goederen zal moeten afstaan.
HHM vragen hierover advies aan fiscaal Kinschot.

8 HHM geven toestemming voor de [doorvoer van de] vrijwijnen voor de Pruisische hofhouding en de markgraaf Sigismunt van Brandenburg.

9 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 7 feb. over het op 4 feb. ingediende rekest van de kapiteins Erentreiter, Jan Martens en Jan van Eussum. De Raad adviseert de Staten van Groningen te schrijven de kapiteins 103 gld. te voldoen conform de daarvoor vervaardigde lijst. In totaal is dit 1.203 gld. voor de honderd koppen waarmee de compagnieën van de kapiteins versterkt zijn. Aangezien van de verdere betaling voor de komende tijd petitie is gedaan mogen de decharges daarvan op de provincies gedepêcheerd worden.
HHM nemen het advies over. De RvS mag de Staten van Groningen aanschrijven alsnog de 103 gld. te betalen voor de afgelopen periode. Voor de toekomende tijd worden decharges gedepêcheerd op de provincies.

10 HHM stellen een beslissing uit over het herhaalde verzoek van kapitein Aelbout een traktement te krijgen.

11 De RvS adviseert over het op 28 jan. ingediende rekest van de weduwe van de heer van Marquette om verlenging van het pensioen van haar man à 1.000 gld. per jaar.
HHM nemen hierover nog geen beslissing.

12 Een brief van Sonnevelt d.d. Venetië 14 jan. behoeft geen resolutie.

13 HHM verzoeken Z.Exc. om Essen en Noortwyck van brieven te voorzien. Zij gaan zich inzetten voor de consenten op de vergadering van de Staten van Utrecht .