Dagboeken

 
English | Nederlands

dagboekcahier 8

28/02/1923

woensdag 28 februari 1923

Goddank! Zaterdagmiddag is Lou weer thuis gekomen! Toch weer pech: ik ben bijna altijd ’s zaterdagsmiddags thuis; nog nooit heeft de Hooge Raad van Arbeid ook ’s middags vergaderd: nu voor ’t eerst! Zoo was ik dus niet thuis toen Lou thuis kwam. Doch dàt is maar bijzaak: ze wàs er, toen ik om zes uur thuiskwam.  Ze maakt ’t heel goed. Nog ’n beetje zwak. Maar dat zal nu wel beter worden. Voorloopig moet ze nog wat rust houden en veel eten.[65]

            In den Hoogen Raad van Arbeid is ’t boven mijn verwachting goed geloopen. Ik zag er zeer tegen op dat groote rapport in zulk een talrijke vergadering te behandelen. Doch ik kreeg er wel orde in en de zaak marcheert nu. 17 maart gaan we weer door. Ik hoop dan tot ’t einde te komen.

            In de Tweede Kamer is vrijdag de wijziging der Huurcommissiewet begonnen. Zeer talrijke sprekers. Om zes uur kwam ik aan ’t woord! Ik hield dus mijn rede dinsdag. Kort, klaar en krachtig. Zelfs de mij altijd afkammende liberale pers was thans eens gunstig! Heemskerk behandelt de vele amendementen. Maar morgen is zijn kleindochter jarig en zal ik ’t restant van hem overnemen. Daarna komt dan de Radenwet. Maar ik vrees dat die eerst dinsdag aan de beurt komt.  Vrijdag komt ’t invoerverbod van schoenen aan de beurt in de afdeelingen. Ik ben er zeer benieuwd naar! De liberale pers – behalve ’t Vaderland – is er fel tegen. Maar in den lande blijft ’t rustiger dan ik gedacht had.

            Vrijdag komt de koning van Zweden, tot zondagavond. We moeten om half elf in gala aan ’t station te Amsterdam zijn; ’s avonds acht uur galadiner. Met een extra trein gaan we om twaalf uur weer terug. Heemskerk was boos over de verdeeling der ridderorden. ’t Schijnt dat Ruijs, Van Karnebeek en … De Geer wat krijgen! Heemskerk vond dat hem wat toekwam. Nu zeker eer dan aan den minister van Finantiën! Ik vermoed dat Van Karnebeek hem wat paaien wil!

            Ruijs raadpleegde me vanmiddag over 31 augustus. Van Karnebeek wil dan eenige menschen in den adelstand verheffen, onder anderen Heemskerk en Van Aalst. Ruijs was daar tegen. Ik voel er ook niets voor. Laat de koningin liever eenige huisordes geven. 

[65] De voorgaande alinea is in het manuscript met potlood doorgehaald.

uit: Dagboek VIII (4 december 1920 tot 5 april 1923)