Graaf Willem III gelast dat zijn knaap Jan van Bergen belooft dat deze na de dood van Willem van Haarlem, wanneer hij in het bezit zal komen van de ambachten Castricum en Limmen, het ambacht Sloten zal afstaan aan zijn oom Hendrik van Diepenheim, en dat hij voorts aan dezelfde de grafelijke leengoederen in Nieuwkoop en aan de Mije zal afstaan na de dood van vrouw Geertruid, echtgenote van Willem van Haarlem; Jan van Bergen bezegelt de oorkonde mee.
In de marge een kruisje.
Henric van Diepenhem.
In de marge een kruis.
De bovenstaande datering is gebaseerd op de veronderstelling dat de paasstijl is toegepast. Zie de Inleiding.
Vgl. de volgende oorkonde nr. KE 140 in het register.
Wi Willaema grave van Heynnegouwenb, van Hollandc etc. maken cond etc. dat Jan van Berghen, onse trouwe knape, bi onsen wille gheloeft hevet ende loft Henrike van Diepenhem, sinen oem, te ghevene dat ambocht te Sloten van ons te houden also alze hijt hevet ende hijt van ons te leene hout, in manieren dat nae Willaemsd doit van Hairleme voirs., alze Jan van Berghen in besitte es van den ambochte van Kasterkem ende van Limmen, so sal Heynricf voirnoentg dat ambocht te Sloten besitten alze voirscreven es. Vort wanneer dat die lijftuchte quite es van veren Gheertruudh, Willaemsi wijf van Hairlemj, dat van ons roert, ende Jan van Berghen dair af in besitte afk es, zo sal hi Heynrikel van Diepenehem voirs. gheven allen dat goet dat hi heeft in Niewen coepm ende over die Mien med alle datter toe behoert, alsoe alze hijt van ons hout.
Ende ic Jan van Berghen verlie alle dese voirseyde voirwairde, ende bidde minen lieven here voirnoemt dat hize bezegheld med sinen zeghele; welco dat hi ghedaen heeft, ende ic med hem, omme die meere vastenesse. In orkonde desen brieve bezegheld med onsen zeghele. Ghegheven in die Haghe des woensdaghes na sinte Ponciaensp dach int jaer ons Heren Mo CCCo ende viftiene.